Ik heb eens gekeken naar de voorwaarden voor zwangere vrouwen om te gaan vliegen met diverse maatschappijen. Een vraag die elke zwangere vrouw zich zal afvragen: tot wanneer is het verantwoord om te vliegen als je zwanger bent? Een vraag waar je zelf natuurlijk verantwoordelijk voor bent, maar toch interessant om eens te kijken naar de voorschriften en adviezen van diverse luchtvaartmaatschappijen.
Martinair
“Vanaf de 37ste week van uw zwangerschap is vliegen met Martinair helaas niet meer mogelijk. Tot die tijd heten we u uiteraard van harte welkom aan boord van een van onze vluchten. Het is daarbij echter wel belangrijk om te weten dat u in de 32ste tot en met de 36ste week van de zwangerschap een doktersverklaring nodig heeft waarin staat dat u mag vliegen. Daarnaast zal u worden verzocht een Indemnity Form (vrijwaringsverklaring) te ondertekenen. In deze verklaring staat dat Martinair niet aansprakelijk kan worden gesteld voor complicaties tijdens de reis.”


KLM en Transavia
“Over het algemeen is er geen bezwaar tegen vliegreizen tijdens de zwangerschap. Desalniettemin is het verstandig om eerst uw arts of verloskundige te raadplegen. Tijdens de laatste 4 weken van uw zwangerschap, wanneer u 36 weken zwanger bent, dient u niet te vliegen. Als u meer dan één baby verwacht, moet u vliegen vermijden zodra u 34 weken zwanger bent. Als u tijdens uw zwangerschap complicaties hebt gehad, verdient het aanbeveling om voor het boeken van een vlucht uw arts te raadplegen. Mocht u of uw arts twijfels hebben, dan kan uw arts altijd overleg plegen met een arts die verbonden is aan de KLM Travel Clinic.”
Britsch airways
“For uncomplicated single pregnancies, we restrict travel beyond the end of the 36th week, and for twins, triplets etc., beyond the end of the 32nd week. After your pregnancy has entered its 28th week, we ask that you carry with you a letter from your doctor or midwife, stating the pregnancy is uncomplicated and confirming the expected date of delivery. In this letter, your doctor should state that you are in good health, that they are happy for you to fly, and that (in their opinion) there is no reason why you cannot fly.”
Veel andere internationale luchtvaartmaatschappijen stellen de grens van wel en niet zwanger meevliegen tot 32 weken. Opvallend is dat hier eigenlijk geen internationale afspraak voor is. Luchtvaartmaatschappijen kunnen hun eigen regels hiervoor opstellen. Uiteraard blijft het je eigen verantwoordelijkheid en is niet iedere zwangerschap hetzelfde. Het lijkt me een goede zaak als hier zeker Europees gezien een richtlijn voor gaat komen.