Het aantal boekingen voor het komende winterseizoen ligt 8 procent vóór op vorig jaar, maar dat is vooral te danken aan de belangstelling voor winterzon. Boekingen voor de sneeuw liggen 8 procent beneden het niveau van vorig jaar, zo blijkt uit de ANVR-cijfers tot en met 9 september. De wintersporter doet het volgens ANVR voorlopig nog even rustig aan, maar de belangstelling voor winterzon groeit spectaculair. Vooral het aantal Europese (+19%) en intercontinentale (+24%) vliegvakanties valt daarbij op: vooralsnog +21% méér dan vorig jaar.


Zomer
Met het einde van de zomerboekingen 2007 meldt ANVR, dat Turkije, Griekenland en Spanje dit jaar tot nu toe de drie best verkochte en bezochte Europese vliegbestemmingen zijn gebleken. Ondanks een achterstand van -4% t.o.v. vorig jaar blijft Turkije het populairst, gevolgd door Griekenland dat 9% méér dan vorig jaar boekt en Spanje dat stabiel blijft. Een opvallende groeier deze zomer is Egypte met +18% méér Nederlandse ANVR-reizigers.
Vliegvakanties
Van alle vliegvakantiegangers reist 86% naar een Europees vakantieverblijf en 14% naar een verre bestemming. Thailand trok 8 procent minder reizigers, maar Indonesië (+40%) en China (+ 20%) groeiden sterk.
Daarnaast stegen Vietnam (+33%) en India/Nepal (+20%) sterk in populariteit, al gaat het daar om veel geringere aantallen passagiers. De voor Nederlanders steeds goedkoper wordende US dollar stimuleerde het toerisme naar de Verenigde Staten (+13%). Ook het Afrikaanse continent (+8%) met Kenia (+7%) en Zuid-Afrika (+11%) was deze zomer gewild.
Frankrijk eerste plaats
Bij de autovakanties blijft Frankrijk onverminderd nummer één met een groei van 8% t.o.v. vorig jaar. Italië, met de helft minder ANVR-reizigers dan Frankrijk, mag de tweede plaats innemen en groeit deze zomer met +11%. Nederland volgt als derde, maar moet het met -1% minder boekingen doen dan verleden jaar. Opvallende autovakantielanden deze zomer waren Scandinavië (+25%) en Oostenrijk (+13%).
Vliegtuig (54%) en auto (40%) bleven de populairste vakantievervoer-middelen, gevolgd door touringcar (5%) en trein (1%). Met de vliegbelasting in het vooruitzicht is het afwachten hoe de cijfers er volgend jaar zullen uitzien.
Winterzon bestemmingen
Op www.winterzon.net vind je vrijwel alle winterzonbestemmingen met handige reis- en klimaatinformatie per maand.