Hoewel de belangrijke toeristencentra op de Canarische Eilanden nog buiten schot blijven bij de heftige bosbranden die daar uitgebroken zijn komen er wel steeds meer meldingen van toeristen die vanuit hun hotelkamer of appartement op grote afstand rookontwikkeling in de lucht kunnen waarnemen. Vooralsnog is er geen verwachting dat plaatsen zoals Playa de las Americas (Tenerife), Los Cristianos (Tenerife), Playa del Inglés (Gran Canaria) en Maspalomas (Gran Canaria) door de brandhaarden bereikt kunnen gaan worden. De berichtgevingen over de bosbranden zorgen wel voor onzekerheid bij toeristen, familieleden en kennissen. Omdat de media het continu heeft over duizenden geëvacueerde inwoners en toeristen lijkt het erop dat er duizenden toeristen hun hotel of appartement hebben moeten verlaten. In werkelijkheid is het percentage toeristen onder de evacués zeer klein omdat de branden zich concentreren in de binnenlanden waar weinig toerisme is.


Reisorganisaties en reisbureau’s worden platgebeld door verontruste vrienden en familieleden van toeristen die op dit moment op Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote en La Gomera verblijven. Op de twee laatstegenoemde eilanden lijkt het erop dat het ergste voorbij is en dat de branden onder bedwang zijn of dat binnenkort zullen komen. Voor de meeste vakantiegangers op Tenerife en Gran Canaria is er geen direct gevaar en zal de overlast als die er al is beperkt blijven tot het ruiken van brandlucht en op grote afstand visueel waarnemen van rook.
Klap voor toerisme
Naast de directe overlast en schade die opgelopen wordt door de bosbranden krijgt ook het toerisme een flinke klap te verwerken. Juist in deze periode waarin er relatief veel last minute vakanties geboekt worden laat het gros van de toeristen de Canarische Eilanden uit onzekerheid links liggen en kiest men nu voor bestemmingen zoals Griekenland, Turkije en Portugal.