Toen ik de afgelopen week de reisadviezen voor Mexico bekeek in verband met orkaan Dean viel me een stukje op over praktijken die gebruikt worden door drugssmokkelaars om onwetende toeristen te misbruiken voor het transport van drugs. Men zou de labels van reeds ingecheckte koffers afhalen en die hangen aan koffers met drugs zodat die mee aan boord genomen worden. Wat mij niet helemaal duidelijk is, is hoe men ervoor zorgt dat de betreffende koffers in Nederland en andere Europese landen op de eindbestemming krijgt. In dat geval moeten er daar bij de bagage-afhandeling ook lekken zitten.
Mocht er iets mis gaan met het transport van de drugs dan is de toerist van wie het label aan de koffer hangt zwaar de pineut. Wordt je zomaar beschuldigd van drugssmokkel zonder dat je maar iets wist.


Lees hier wat het Ministerie van Buitenlandse Zaken hierover te schrijven heeft en wat je er tegen kunt doen:
“Er zijn gevallen voorgekomen waarbij op de luchthavens van Mexico Stad, en vooral Cancún, de bagagelabels van koffers van reizigers naar Europa, waaronder Nederland, zijn verwijderd. Deze labels werden vervolgens op andere koffers geplaatst, waarin drugs waren verstopt. U wordt aangeraden om uw koffers van binnen en van buiten met uw naam en adres te labelen, en indien u merkt dat een bagagelabel ontbreekt bij terugkomst in Europa, dit onmiddellijk bij de vliegveldpolitie aan te geven. Daarnaast kunt u overwegen, nadat u de koffers hebt ingecheckt op het vliegveld in Mexico, om een foto te nemen van deze, waarbij de bevestigde bagagelabels duidelijk zichtbaar zijn. Mocht u in Mexico zelf, bij vertrek, slachtoffer worden van deze bagagelabelverwisseling, waarschuwt u dan onmiddellijk de Nederlandse ambassade.”
Lees hier de actuele reisadviezen voor Mexico