Met ingang van maandag 6 november zijn voor alle vliegtuigpassagiers binnen de Europese Unie nieuwe regels van kracht voor wat er mee mag in de handbagage. Met name voor vloeistoffen, gels en spuitbussen gelden strenge beperkingen. Alleen voor babyvoeding en medicijnen voor gebruik tijdens de vlucht is het regiem wat soepeler.
Voor vloeistoffen, gels en spuitbussen in de handbagage geldt, dat ze alleen in kleine hoeveelheden van max. 100 ml per stuk én op de juiste manier verpakt mogen worden meegenomen. Dit geldt voor alle vertrekkende én overstappende passagiers op vliegvelden binnen de Europese Unie.


De nieuwe regels gelden niet alleen voor vloeistoffen zoals water en andere drankjes voor consumptie maar ook voor gels, pasta’s, lotions en de inhoud van spuitbussen. Toiletartikelen zoals tandpasta, scheerschuim, haargel, lipgloss en crèmes vallen daar eveneens onder.
Richtlijnen
De richtlijnen voor vloeistoffen in handbagage zijn als volgt:
– er kunnen alleen nog vloeistoffen en gels worden meegenomen in verpakkingen van niet meer dan 100 milliliter
– deze verpakkingen mogen alleen worden meegenomen in een doorzichtige plastic zak met afmeting 20 x 15 cm
– per persoon mag één doorzichtige plastic zak worden meegenomen, die niet groter mag zijn dan 1 liter en hersluitbaar moet zijn
Van thuis
Passagiers moeten in principe zelf een geschikte doorzichtige plastic zak meenemen. Op alle Nederlandse luchthavens ontvangen de passagiers tijdens de introductieperiode gratis een doorzichtige plastic zak.
Uitzonderingen
Op de richtlijnen gelden de volgende twee uitzonderingen:
– babyvoeding, voor noodzakelijk gebruik tijdens de vlucht
– medicijnen, voor noodzakelijk gebruik tijdens de vlucht
Verzegeld
Na de ticket- en/of paspoortcontrole kunnen er op de Europese luchthavens en in het vliegtuig van een Europese luchtvaartmaatschappij nog steeds (taxfree) aankopen gedaan worden. Vloeistoffen en gels die ná de ticket- en/of paspoortcontrole of in het vliegtuig gekocht zijn, worden door de winkel of aan boord – wanneer nodig – verpakt en verzegeld. Het zegel is één dag geldig. Het zegel mag niet verbroken worden tot op de eindbestemming, ook niet bij overstappen op een volgend vliegveld.
Apart aanbieden
Bij de handbagagecontrole moeten alle vloeistoffen apart aangeboden worden. Voor de doorzichtige plastic zak geldt dat de verpakkingen er gemakkelijk in moeten passen en de zak gesloten is. Ook jassen, colberts en grote elektrische apparaten, zoals laptops, moeten apart aangeboden worden bij de handbagagecontrole.
Bron: TourPRess.nl persberichten