Frankrijk herdenkt 90 jaar ‘Slag bij Verdun’


In 2006 herdenkt de Noord-Franse regio Lorraine de Slag bij Verdun, die 90 jaar geleden plaatsvond. Het gehele jaar organiseert Verdun verschillende activiteiten rondom de belangrijkste data uit 1916. Op 21 februari start de herdenking van de slag, die bekend is in de gehele wereld, met een eerbetoon aan de gevallen soldaten.

Naast de evenementen kunnen bezoekers van februari tot november diverse excursies boeken naar monumenten in en rond Verdun.
Strategisch
Verdun speelde een belangrijke, strategische rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. De oorlog heeft in en rond de stad diepe sporen nagelaten.
Volgens schattingen zijn bij de Slag van Verdun meer dan 100.000 soldaten gesneuveld. In Verdun herinneren tal van monumenten en bezienswaardigheden aan deze periode.
Eerbetoon
Gedurende dit hele herdenkingsjaar vinden in en rond de stad diverse tentoonstellingen en manifestaties plaats. Tijdens het eerbetoon op 21 februari 2006, de dag waarop in 1916 de Duitsers met de bombardementen begonnen, wordt een lichtshow georganiseerd op de militaire begraafplaats van Douaumont.
Afsluiting met Brahms
Van 22 tot en met 25 juni 2006 geven het koor en orkest van Parijs een concert ‘Dag van de Vrede’ ter nagedachtenis aan de Joden die omkwamen tijdens de slag. Op 24 oktober, de dag waarop de Fransen in 1916 het nagenoeg door de Duitsers verlaten Fort Douaumont veroverden, sluit Verdun het bijzondere jaar af met een concert van de Duitse componist Brahms.
Aanbiedingen
Ter gelegenheid van de herdenkingen bieden talrijke accommodaties rond Verdun speciale aanbiedingen met een derde overnachting gratis. Daarnaast hebben bezoekers van 20 tot en met 26 februari 2006 gratis toegang bij diverse monumenten. Extra informatie is te vinden op www.tourisme-meuse.com.
Paar uur van Nederland
Verdun ligt in de Noordfranse regio Lorraine, op slechts een paar uur rijden van Nederland en is een ideale bestemming voor een (korte) vakantie. Vele Nederlanders doorkruisen Lorraine zomers op weg naar het zuiden en staan niet stil bij hetgeen deze regio te bieden heeft. Geschiedenis (Verdun), kunst (Nancy), cultuur (Maasvallei) en natuur (de Vogezen) zijn slechts een paar ingrediënten van Lorraine. Het is de streek waar Jeanne d’Arc werd geboren, ’s winters in de Vogezen geskied kan worden en de Art Nouveau zijn oorsprong kent.
bron: Tourpress

Plaats een reactie