Pensionado’s krijgen hulp van de Tweede Kamer

De Tweede Kamer is dinsdag de gepensioneerde Nederlanders die in het buitenland wonen te hulp geschoten. Degenen die nu een particuliere verzekering hebben, dreigden door het nieuwe zorgstelsel per 1 januari niet of onderverzekert te raken. Alle fracties hebben hier, samen met minister Hoogervorst van Volksgezondheid, een stokje voor gestoken.

Het gaat vooral om Nederlanders die hun oude dag doorbrengen in Frankrijk , Spanje of Belgie. Volgens de Kamer mogen ze niet onevenredig de dupe worden van het nieuwe systeem. Hoogervorst deed de toezegging de problemen samen met de zorgverzekeraars op te lossen. De Kamer dwong dinsdag af dat de gepensioneerden hun huidige verzekering ook na 1 januari voorlopig behouden als ze door onwil van zorgverzekeraars of door fouten in de bureaucratie toch tussen wal en schip vallen.
Volgens de minister moeten zorgverzekeraars hun ‘buitenlandse’ klanten een aanbod doen voor een verzekering nieuwe stijl. Hij waarschuwde dat de premie voor die verzekering hoger kan liggen dan gemiddeld. Dat komt naar zijn mening omdat het voor zorgverzekeraars duurder is om een dergelijke polis op de markt te brengen. Als de gepensioneerden de verzekering niet willen, kunnen ze volgens Hoogervorst een pakket kiezen dat recht biedt op de ziekenfondshulp van het land van verblijf. Hij bestreed dat de kwaliteit van die zorg veel slechter is dan in Nederland.

1 gedachte over “Pensionado’s krijgen hulp van de Tweede Kamer”

Plaats een reactie