Club Med, de bekendste Europese organisatie van clubvakanties, heeft het afgelopen jaar voor het eerst sinds 2000 weer winst gemaakt. Het concern wil zich in de toekomst nog meer op het luxetoerisme gaan concentreren, zo raakte dinsdag bekend. Het boekjaar van Club Med liep af eind oktober. Het voorbije jaar maakte de Franse aanbieder van clubvakanties een nettowinst van ongeveer 4 miljoen euro, tegen een verlies van 44 miljoen het jaar voordien.


De winst dit jaar was deels te danken aan prijsverhogingen, en ook aan eenmalige opbrengsten uit de verkoop van vastgoed. De omzet van Club Med stagneerde op 1,59 miljard euro.
Als gevolg van de tsunami moest een deel van de vakantieclubs tijdelijk worden gesloten. Club Med bouwde het afgelopen jaar ook een belangrijk deel van zijn schulden af, van 87,8 miljoen tot 51,4 mio euro. De groep verwacht volgend jaar een hogere nettowinst. Club Med heeft vorig jaar een partnership afgesloten met het hotelconcern Accor. Uit dat partnerschap wil de groep de volgende jaren nog meer synergievoordelen halen. Het voorbije jaar leverde de samenwerking al voor 5 miljoen euro synergievoordelen op. Club Med kondigde daarnaast aan zich vooral op het luxesegment in de vakantiemarkt te gaan richten. De groep telt zo’n 100 vakantiedorpen, waarvan 33 in eigen bezit.
Bron:
www.hln.be