Boek ‘Digitaal fotograferen zonder handleiding’ boordevol reisfoto’s


Meer plezier van je digitale camera en fotomobieltje
Sinds enkele dagen ligt het boek ‘Digitaal fotograferen zonder handleiding’ in de boekhandel. Het boek helpt beginnende en gevorderde fotografen hun digitale camera beter te benutten en er meer plezier aan te beleven. Uitgangspunt van deze praktische gids zijn meer dan 250 foto’s van tal van onderwerpen en situaties en hoe die zijn gemaakt. Het boek is geschreven door de bekende reisfotograaf Peter de Ruiter, die de foto’s voor het boek over heel de wereld maakte. Gaandeweg laat de auteur de lezer kennismaken met alle principes en mogelijkheden van fotografie en hoe hij deze kan toepassen. Symbolen en iconen op camera’s zijn daarbij een belangrijke leidraad.

India per fotomobieltje
Ook het bewerken van foto’s komt in het boek aan bod. De uitgave handige bijlagen bevat zoals: ‘snelle tips voor slimme plaatjes’, ‘ongelukken en oplossingen’ (trouble shooting) en een begrippenlijst. In een losse bijlage getiteld ‘India per fotomobieltje’ is een fotoreportage afgedrukt die De Ruiter eind dit jaar in India maakte met camera’s in mobiele telefoons. Dit extra boekje bevat ook tips voor het fotograferen met fotomobieltjes. De nieuwe generatie met 2 megapixels maakt een flinke sprong vooruit in kwaliteit en laat vergrotingen toe tot A4 of zelfs 50 x 75 cm.
Derde boek in twee jaar
Peter de Ruiter is de meest actieve reisfotograaf en schrijver over digitale fotografie in Nederland. ‘Digitaal fotograferen zonder handleiding’ is zijn derde boek in twee jaar. Eerder verschenen bij Uitgeverij Elmar ‘Digitaal fotograferen onderweg’ (voor reizigers, vierde druk) en Pixelkids (kinderfotografie, tweede druk). In 2004 maakte hij een luxe fotoboek over het eiland St. Maarten. Begin 2005 was hij de initiatiefnemer van het benefiet-fotoboek ‘Kustbewoners’ voor de wederopbouw na de tsunami. In de Unicef bureau-agenda 2006 zijn 15 van de 52 weken geïllustreerd met foto’s van Peter de Ruiter.
168 pagina’s, 20 x 20 cm, geheel in kleur, € 15,50 , isbn 90 389 1637 x
www.peterderuiter.nl / www.fotomobieltje.nl / www.digitaalopreis.nl / www.pixelkids.nl / www.laval.nl (St Maarten) / www.kustbewoners.nl / www.unicef.nl

2 gedachten over “Boek ‘Digitaal fotograferen zonder handleiding’ boordevol reisfoto’s”

  1. Beeldhouwen Digitale Fotografie Acteren en Schilderen in Frankrijk
    Atelier 2 organiseert in de maand juli van 2009 vier beeldhouwcursussen, één cursus digitale fotografie, één cursus acteren en twee schildercursussen van een week in en rond de pittoreske watermolen Moulin de Prézier in de omgeving van de stad Cognac in Frankrijk. De cursussen staan open voor beginners en gevorderden.
    Professionele kunstenaars en bevoegde docenten
    De cursus Beeldhouwen wordt gegeven door de beeldhouwer Ton Willems, die studeerde aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ‘s-Hertogenbosch. De cursus Digitale Fotografie wordt gegeven door de fotograaf Angelien van Stuijvenberg, die studeerde aan de Fotovakschool in Apeldoorn. De cursus Acteren wordt gegeven door de regisseur Anouk Briefjes, die studeerde aan de Theateropleiding in Zwolle en The Actor Studio van Lee Strassberg in New York. De cursus Schilderen wordt gegeven door de schilder Ad van Hoof, die studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem.
    Beeldhouwen
    Beginners krijgen uitleg over materialen en technieken, zij bewerken Franse kalksteen of albast of boetseren met was. Bij de gevorderden ligt de nadruk op de ontwikkeling van eigen vormconcepten en de verdieping van de eigen beeldtaal. Zij hakken in hout, albast, Franse kalksteen of marmer of boetseren met was. U leert werken met voor uw materiaal en werkwijze geschikte professionele gereedschappen en apparatuur. Ook voor hen die klachten hebben van hun houdings- en bewegingsapparaat zijn geschikte gereedschappen en apparatuur aanwezig. Door de kleine groepen is de begeleiding individueel en intensief.
    Digitale Fotografie
    Beginners krijgen uitleg over de technische aspecten van hun camera en objectieven zoals diafragma, scherptediepte en witbalans, de creatieve toepassingsmogelijkheden daarvan en over digitale beeldbewerking en printen. Bij de gevorderden ligt de nadruk op de vormgeving, het concept en de inhoud van hun fotowerk. De onderwerpen die worden behandeld zijn portret, landschap en architectuur met aandacht voor compositie, licht, scherpte en diepte. Dagelijks wordt onder begeleiding van de docent het geleerde in praktijk gebracht in de inspirerende omgeving van de watermolen. De foto’s worden daarna besproken in de prachtige workshopruimte. Door de kleine groepen is de begeleiding individueel en intensief.
    Acteren
    In deze spelcursus maakt u kennis met de vier elementen acteermethode van Helmert Woudenberg, waarin rust (aarde), soepelheid van denken (lucht), openheid (water) en gedrevenheid (vuur) centraal staan. Door spelimprovisaties traint u uzelf om ‘in het moment’ van een scène te blijven spelen. Method acting van Staneslavski en Lee Strassberg wordt gebruikt om een ‘kleiner’ en levensechter spel te ontwikkelen door te leren niet te zeggen wat u doet maar het echt te laten zien. Er wordt gewerkt aan elementair spel met vaste tekst en ontwerpend spel met improvisatie in verschillende stijlen zoals ingeleefd spel, realistisch camera acteren, Commedia dell’arte (grotesk spel) en naturel acteren. Door de kleine groepen is de begeleiding individueel en intensief. De cursus wordt afgesloten met een korte presentatie.
    Schilderen
    Beginners krijgen uitleg over de kleuren- en compositieleer en het gebruik van verf en kleur. Zij werken met acrylverf en leren de verschillende schilderstechnieken toe te passen op basis van de waarneming. Bij de gevorderden ligt de nadruk op de ontwikkeling van het eigen beeldend vermogen, palet en schildershand. Zij werken op grotere formaten in acryl- of olieverf. Uitgaande van de persoonlijke artistieke beleving komen inhoud en betekenis van het werk aan de orde. De onderwerpen die worden behandeld zijn stilleven, model, portret en landschap. Speciale aandacht gaat uit naar de mogelijke fasen tussen realisme en abstractie. U leert werken met voor uw werkwijze geschikte professionele materialen en gereedschappen. Door de kleine groepen is de begeleiding individueel en intensief.
    Locatie
    De in 2006 prachtig gerestaureerde graanmolen uit de 19e eeuw bevindt zich in het dorpje Cherves-Richemont aan de oever van de Antenne, een zijriviertje van de Charente, 7 km ten noorden van de stad Cognac en beschikt over een professioneel ingericht binnenatelier, een overdekt buitenatelier, een volwaardige digitale werkplaats, een grote repetitieruimte en een gezellige eetkeuken waar men kan ontbijten, lunchen en koken.
    Verblijf
    U (en eventueel met u meegekomen familieleden of vrienden die niet aan een cursus deelnemen) kunt op de cursuslocatie verblijven in luxe kamers voor 1, 2 of 3 personen met badkamer en toilet, kamers voor minder validen en appartementen voor 4 personen met keuken. De prijs is v.a. € 150,- per persoon per week. U kunt ook een keuze maken uit andere accommodaties (hotels, chambres d’hotes en campings) in de directe omgeving. Na ontvangst van het inschrijfformulier en de betaling van het voorschot op de cursusprijs wordt u een uitgebreide lijst met alle verblijfsmogelijkheden in de directe omgeving van de molen toegezonden. U kunt hieruit uw keuze maken en u dient uw verblijf zelf te reserveren.
    Omgeving
    Le Pays de Cognac is een heuvelachtig gebied met uitgestrekte wijnvelden waar de tijd stil lijkt te staan. De streek heeft een zonnig microklimaat met veel zonuren, terwijl de ligging niet ver van zee een matigende invloed op de temperatuur heeft. Deze inspirerende streek is een van rustigste plekjes van Frankrijk waar men heerlijk kan wandelen, fietsen, paardrijden, golfen, zwemmen en zeilen. In Cherves-Richemont is op loopafstand het Château Chesnel, een bakker, een slager en een supermarkt. Op 10 minuten rijden van de watermolen ligt de oude stad Cognac met de Chais van de grote Cognacmerken, het Château des Valois van François I, het museum des Arts du Cognac, zonnige terrasjes en een keur aan uitstekende restaurants. In Saint Brice (10 km) is een prachtige golfbaan. Op minder dan een uur rijden vindt u het Château de la Rochefoucauld, Saintes met zijn Gallo-Romaanse overblijfselen, het Centre d’Interprétation de la Préhistoire (St. Césaire), het musum Pierre Loti, de Corderie Royale en de Chantier de l’Hermione (Rochefort) en het strand (Royan). Op ongeveer een uur rijden vindt u de prachtige stad La Rochelle met zijn oude haven, het Zeeaquarium, het Maritiem Museum, de vertrekplaatsen van de catamarans en de boten naar de eilanden voor de kust (Oléron, Aix, Ré, Fort Boyard).
    Programma
    Zaterdag 16.00 uur:
    ontvangst met een welkomstdrankje.
    Zondag t/m vrijdag:
    9.00-13.30 uur:
    beeldhouwen/fotografen/acteren/schilderen met begeleiding.
    13.30-14.30 uur:
    uitgebreide warme lunch.
    14.30-18.00 uur:
    fotograferen, acteren, beeldhouwen en schilderen zonder begeleiding/gelegenheid om de omgeving te verkennen.
    Zaterdag 11.00 uur:
    werkbespreking en vertrek
    Bereikbaarheid
    Cherves-Richemont is per auto in ca. 9 uur vanaf Utrecht gemakkelijk te bereiken. U krijgt daarvoor een nauwkeurige routebeschrijving. Vanaf Parijs is Cognac per trein in 2 uur en 15 minuten te bereiken. KLM en Air France vliegen meerdere malen per dag van Amsterdam naar Bordeaux. Per trein gaat u vervolgens via Saintes naar Cognac. Deelnemers die per trein en/of vliegtuig reizen worden opgehaald bij het treinstation van Cognac.
    Data
    Beeldhouwen
    4 t/m 11 juli 2009
    11 t/m 18 juli 2009
    18 t/m 25 juli 2009
    25 juli t/m 1 augustus 2009
    Digitale Fotografie
    11 t/m 18 juli 2009
    Acteren
    4 t/m 11 juli 2009
    Schilderen
    18 t/m 25 juli 2009
    25 juli t/m 1 augustus 2009
    Cursusprijs
    De prijs van de cursus bedraagt € 465,- p.p.p.w. 65+/CJP/ cursisten Atelier 2 € 440,- p.p.p.w. De
    cursusprijs is inclusief gereedschap, apparatuur, outillage, koffie, thee, frisdrank en 19 % BTW.
    Exclusief zijn de kosten voor reis, verblijf en materiaal. Alle materialen zijn ter plekke tegen
    kostprijs te verkrijgen. ‘s Ochtends kunt u voor uzelf en/of meegekomen familie en vrienden een
    uitgebreide lunch bestellen, deze kost € 13,50 p.p.
    Inschrijving
    U kunt zich inschrijven door het inschrijfformulier te downloaden (klik daarvoor op ‘inschrijven’ bovenaan de pagina http://www.vakantiecursussen.eu) het volledig in te vullen en ondertekend op te sturen of te faxen. Gezien het beperkte aantal beschikbare plaatsen is het raadzaam om zo spoedig mogelijk de cursusplaats(en) te reserveren. Het adres en het faxnummer staan vermeld op het inschrijfformulier.
    Betaling
    Na ontvangst van het formulier en de betaling van het voorschot ontvangt u de betalingsbevestiging en een lijst van alle verblijfsmogelijkheden toegezonden. Indien de cursusweek volgeboekt is, wordt met u overlegd over een alternatief tijdstip. Indien dit niet tot resultaat leidt, wordt het voorschot teruggestort. Een maand voor het begin van de cursus ontvangt u de rekening van uw vakantie. Na de betaling daarvan is uw reservering definitief en ontvangt u een plaatsingsbewijs, een routebeschrijving en andere aanvullende informatie.

  2. Beeldhouwen Digitale Fotografie Acteren en Schilderen in Frankrijk
    Atelier 2 organiseert in de maand juli van 2009 vier beeldhouwcursussen, één cursus digitale fotografie, één cursus acteren en twee schildercursussen van een week in en rond de pittoreske watermolen Moulin de Prézier in de omgeving van de stad Cognac in Frankrijk. De cursussen staan open voor beginners en gevorderden.
    Professionele kunstenaars en bevoegde docenten
    De cursus Beeldhouwen wordt gegeven door de beeldhouwer Ton Willems, die studeerde aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ‘s-Hertogenbosch. De cursus Digitale Fotografie wordt gegeven door de fotograaf Angelien van Stuijvenberg, die studeerde aan de Fotovakschool in Apeldoorn. De cursus Acteren wordt gegeven door de regisseur Anouk Briefjes, die studeerde aan de Theateropleiding in Zwolle en The Actor Studio van Lee Strassberg in New York. De cursus Schilderen wordt gegeven door de schilder Ad van Hoof, die studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem.
    Beeldhouwen
    Beginners krijgen uitleg over materialen en technieken, zij bewerken Franse kalksteen of albast of boetseren met was. Bij de gevorderden ligt de nadruk op de ontwikkeling van eigen vormconcepten en de verdieping van de eigen beeldtaal. Zij hakken in hout, albast, Franse kalksteen of marmer of boetseren met was. U leert werken met voor uw materiaal en werkwijze geschikte professionele gereedschappen en apparatuur. Ook voor hen die klachten hebben van hun houdings- en bewegingsapparaat zijn geschikte gereedschappen en apparatuur aanwezig. Door de kleine groepen is de begeleiding individueel en intensief.
    Digitale Fotografie
    Beginners krijgen uitleg over de technische aspecten van hun camera en objectieven zoals diafragma, scherptediepte en witbalans, de creatieve toepassingsmogelijkheden daarvan en over digitale beeldbewerking en printen. Bij de gevorderden ligt de nadruk op de vormgeving, het concept en de inhoud van hun fotowerk. De onderwerpen die worden behandeld zijn portret, landschap en architectuur met aandacht voor compositie, licht, scherpte en diepte. Dagelijks wordt onder begeleiding van de docent het geleerde in praktijk gebracht in de inspirerende omgeving van de watermolen. De foto’s worden daarna besproken in de prachtige workshopruimte. Door de kleine groepen is de begeleiding individueel en intensief.
    Acteren
    In deze spelcursus maakt u kennis met de vier elementen acteermethode van Helmert Woudenberg, waarin rust (aarde), soepelheid van denken (lucht), openheid (water) en gedrevenheid (vuur) centraal staan. Door spelimprovisaties traint u uzelf om ‘in het moment’ van een scène te blijven spelen. Method acting van Staneslavski en Lee Strassberg wordt gebruikt om een ‘kleiner’ en levensechter spel te ontwikkelen door te leren niet te zeggen wat u doet maar het echt te laten zien. Er wordt gewerkt aan elementair spel met vaste tekst en ontwerpend spel met improvisatie in verschillende stijlen zoals ingeleefd spel, realistisch camera acteren, Commedia dell’arte (grotesk spel) en naturel acteren. Door de kleine groepen is de begeleiding individueel en intensief. De cursus wordt afgesloten met een korte presentatie.
    Schilderen
    Beginners krijgen uitleg over de kleuren- en compositieleer en het gebruik van verf en kleur. Zij werken met acrylverf en leren de verschillende schilderstechnieken toe te passen op basis van de waarneming. Bij de gevorderden ligt de nadruk op de ontwikkeling van het eigen beeldend vermogen, palet en schildershand. Zij werken op grotere formaten in acryl- of olieverf. Uitgaande van de persoonlijke artistieke beleving komen inhoud en betekenis van het werk aan de orde. De onderwerpen die worden behandeld zijn stilleven, model, portret en landschap. Speciale aandacht gaat uit naar de mogelijke fasen tussen realisme en abstractie. U leert werken met voor uw werkwijze geschikte professionele materialen en gereedschappen. Door de kleine groepen is de begeleiding individueel en intensief.
    Locatie
    De in 2006 prachtig gerestaureerde graanmolen uit de 19e eeuw bevindt zich in het dorpje Cherves-Richemont aan de oever van de Antenne, een zijriviertje van de Charente, 7 km ten noorden van de stad Cognac en beschikt over een professioneel ingericht binnenatelier, een overdekt buitenatelier, een volwaardige digitale werkplaats, een grote repetitieruimte en een gezellige eetkeuken waar men kan ontbijten, lunchen en koken.
    Verblijf
    U (en eventueel met u meegekomen familieleden of vrienden die niet aan een cursus deelnemen) kunt op de cursuslocatie verblijven in luxe kamers voor 1, 2 of 3 personen met badkamer en toilet, kamers voor minder validen en appartementen voor 4 personen met keuken. De prijs is v.a. € 150,- per persoon per week. U kunt ook een keuze maken uit andere accommodaties (hotels, chambres d’hotes en campings) in de directe omgeving. Na ontvangst van het inschrijfformulier en de betaling van het voorschot op de cursusprijs wordt u een uitgebreide lijst met alle verblijfsmogelijkheden in de directe omgeving van de molen toegezonden. U kunt hieruit uw keuze maken en u dient uw verblijf zelf te reserveren.
    Omgeving
    Le Pays de Cognac is een heuvelachtig gebied met uitgestrekte wijnvelden waar de tijd stil lijkt te staan. De streek heeft een zonnig microklimaat met veel zonuren, terwijl de ligging niet ver van zee een matigende invloed op de temperatuur heeft. Deze inspirerende streek is een van rustigste plekjes van Frankrijk waar men heerlijk kan wandelen, fietsen, paardrijden, golfen, zwemmen en zeilen. In Cherves-Richemont is op loopafstand het Château Chesnel, een bakker, een slager en een supermarkt. Op 10 minuten rijden van de watermolen ligt de oude stad Cognac met de Chais van de grote Cognacmerken, het Château des Valois van François I, het museum des Arts du Cognac, zonnige terrasjes en een keur aan uitstekende restaurants. In Saint Brice (10 km) is een prachtige golfbaan. Op minder dan een uur rijden vindt u het Château de la Rochefoucauld, Saintes met zijn Gallo-Romaanse overblijfselen, het Centre d’Interprétation de la Préhistoire (St. Césaire), het musum Pierre Loti, de Corderie Royale en de Chantier de l’Hermione (Rochefort) en het strand (Royan). Op ongeveer een uur rijden vindt u de prachtige stad La Rochelle met zijn oude haven, het Zeeaquarium, het Maritiem Museum, de vertrekplaatsen van de catamarans en de boten naar de eilanden voor de kust (Oléron, Aix, Ré, Fort Boyard).
    Programma
    Zaterdag 16.00 uur:
    ontvangst met een welkomstdrankje.
    Zondag t/m vrijdag:
    9.00-13.30 uur:
    beeldhouwen/fotografen/acteren/schilderen met begeleiding.
    13.30-14.30 uur:
    uitgebreide warme lunch.
    14.30-18.00 uur:
    fotograferen, acteren, beeldhouwen en schilderen zonder begeleiding/gelegenheid om de omgeving te verkennen.
    Zaterdag 11.00 uur:
    werkbespreking en vertrek
    Bereikbaarheid
    Cherves-Richemont is per auto in ca. 9 uur vanaf Utrecht gemakkelijk te bereiken. U krijgt daarvoor een nauwkeurige routebeschrijving. Vanaf Parijs is Cognac per trein in 2 uur en 15 minuten te bereiken. KLM en Air France vliegen meerdere malen per dag van Amsterdam naar Bordeaux. Per trein gaat u vervolgens via Saintes naar Cognac. Deelnemers die per trein en/of vliegtuig reizen worden opgehaald bij het treinstation van Cognac.
    Data
    Beeldhouwen
    4 t/m 11 juli 2009
    11 t/m 18 juli 2009
    18 t/m 25 juli 2009
    25 juli t/m 1 augustus 2009
    Digitale Fotografie
    11 t/m 18 juli 2009
    Acteren
    4 t/m 11 juli 2009
    Schilderen
    18 t/m 25 juli 2009
    25 juli t/m 1 augustus 2009
    Cursusprijs
    De prijs van de cursus bedraagt € 465,- p.p.p.w. 65+/CJP/ cursisten Atelier 2 € 440,- p.p.p.w. De
    cursusprijs is inclusief gereedschap, apparatuur, outillage, koffie, thee, frisdrank en 19 % BTW.
    Exclusief zijn de kosten voor reis, verblijf en materiaal. Alle materialen zijn ter plekke tegen
    kostprijs te verkrijgen. ‘s Ochtends kunt u voor uzelf en/of meegekomen familie en vrienden een
    uitgebreide lunch bestellen, deze kost € 13,50 p.p.
    Inschrijving
    U kunt zich inschrijven door het inschrijfformulier te downloaden (klik daarvoor op ‘inschrijven’ bovenaan de pagina http://www.vakantiecursussen.eu) het volledig in te vullen en ondertekend op te sturen of te faxen. Gezien het beperkte aantal beschikbare plaatsen is het raadzaam om zo spoedig mogelijk de cursusplaats(en) te reserveren. Het adres en het faxnummer staan vermeld op het inschrijfformulier.
    Betaling
    Na ontvangst van het formulier en de betaling van het voorschot ontvangt u de betalingsbevestiging en een lijst van alle verblijfsmogelijkheden toegezonden. Indien de cursusweek volgeboekt is, wordt met u overlegd over een alternatief tijdstip. Indien dit niet tot resultaat leidt, wordt het voorschot teruggestort. Een maand voor het begin van de cursus ontvangt u de rekening van uw vakantie. Na de betaling daarvan is uw reservering definitief en ontvangt u een plaatsingsbewijs, een routebeschrijving en andere aanvullende informatie.

Plaats een reactie