Slecht weinigen weten dat het Caribische eiland Grenada voorzag in 30% van de wereldbehoefte in nootmuskaat. Voorzag, want sinds orkaan Ivan is dat gedaald naar 10%. Ivan heeft september 2004 de bomen ontworteld. En dat terwijl 30.000 mensen van het eiland werkzaam zijn in deze industrie, bijna een derde van de totale bevolking. Gelukkig wordt er actie ondernomen door onder anderen Augustine Vesprey, voorzitter van de nootmuskaat-handelsvereniging. Hij zaait bijvoorbeeld soorten in die al na drie jaar vrucht dragen. Klik op de foto voor een grotere versie
Aan de spitsvondigheid van de bevolking zal het niet liggen. Die maakt van nootmuskaat ook olie (goed tegen gewrichtspijn, ‘Nut Med’ heet het, ook om te drinken), zeep, siroop en zelfs kaas. Er schijnt ook wijn van te zijn, maar dat kon niet worden bevestigd. Hoe je bevolking van Grenada kunt helpen? Meer nootmuskaat eten (op de sperziebonen bijvoorbeeld, al vinden ze dat in Grenada maar raar). Wel de nootmuskaat van hier natuurlijk!
Op de andere foto zie je Wade, die in de haven van de hoofdstad St George schelpen schoonmaakt en verkoopt. Wade wilde niet wachten tot de nootmuskaatbomen volgroeid zijn. Hij had nu honger!
Reisfotograaf Peter de Ruiter reist 4 weken door het het Caribisch gebied en doet eilanden aan als Jamaica, St Lucia, St Vincent, Tobago, Granada en Dominica. Exclusief voor vakantie.paginablog.nl doet hij verslag van zijn reis met ‘fotocolumns’.
Deze maand ligt Peters nieuwe boek in de boekhandel ‘Digitaal fotograferen zonder handleiding’
Ik zal de volgende keer wat x-tra nootmuskaat op mijn bonen doen 😉
Weet iemand hoe ik, in Nederland, aan nootmuskaatsiroop kom? Hij is heel lekker maar ergens te koop?