Dubai neemt veerbootmaatschappij P&O over

De veerbootmaatschappij P&O komt in Arabische handen. Dubai Ports World neemt het befaamde Britse havenbedrijf over voor 3,3 miljard pond (4,9 miljard euro). Samen vormen de ondernemingen het derde havenbedrijf van de wereld, aldus de Volkskrant vandaag. P&O onderhoudt de veerdienst tussen Dover en Calais, maar heeft ook een dienst tussen Hull en Rotterdam.


Met de overname komt voor P&O een einde aan 165 jaar zelfstandigheid. Dubai Ports World – eigendom van de regering van het emiraat Dubai -, zegt dat het hoofdkantoor in Londen zal blijven en dat ook het management wordt gehandhaafd, aldus het bericht in de Volkskrant. P&O – afkorting voor de Penin-sular & Oriental Steam Company – ontstond in 1837. De maatschappij kende haar hoogtijdagen in de jaren twintig van de vorige eeuw. Toen had P&O meer dan vijfhonderd vracht- en passagiersschepen. Na de Tweede Wereldoorlog concentreerde P&O zich vooral op vrachtvervoer, haven- en veerdiensten. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw deed het bedrijf pogingen andere activiteiten te ontwikkelen. Maar de uitstapjes in de olie-exploitatie en de organisatie van tentoonstellingen waren niet bepaald succesvol.
In de jaren negentig voegde P&O zijn zeecontaineractiviteiten samen met Ned-lloyd in P&O Nedlloyd. Eerder dit jaar werden die activiteiten verkocht aan het Deense concern Moller-Maersk. Het cruisebedrijf werd in 2000 verkocht aan Carnival.
Meer Dubai
Bron:
www.tourpress.nl

6 gedachten over “Dubai neemt veerbootmaatschappij P&O over”

  1. Ik had bijna 2 jaar geleden een gesprek met een grote reisorganisatie en vroeg ze serieus waarom ze Dubai/V.A.E. niet aan gingen bieden. Het antwoord was nee, ze wisten eigenlijk bijna niets over Dubai en stonden een beetje raar te kijken dat ik er zo enthousiast over was.

  2. Hebben we het dan over dezelfde reisorganisatie die ik denk dat je bedoeld? Gek is het wel! Bijvoorbeeld ook dat Dubai zich nog eens 3x zo snel ontwikkeld dan Turkije. Met geld is gewoon veel mogelijk ;-]

Plaats een reactie