Ommekeer in online boekingsgedrag

Eigenlijk vermoeden we het al, maar een vergelijking tussen de boekingscijfers van het ANVR/ TNS NIPO onderzoek en ElmarReizen.nl levert een opmerkelijk eindoordeel. Een duidelijke ommekeer in het online boekingsgedrag van de consument wordt zichtbaar. Werden zomer- en wintervakanties voorheen nog ver van te voren geboekt, tegenwoordig boekt de consument lastminute tussen 0 en 7 weken voor vertrek.

De ANVR en onderzoeksbureau TNS NIPO hebben afgelopen maand de nieuwe cijfers van de boekingen van vakanties voor het zomer- en winterseizoen 2005/2006 bekend gemaakt. Naar aanleiding hiervan werden deze algemene cijfers naast die van ElmarReizen.nl gelegd. ElmarReizen.nl is het grootste onafhankelijke reisbureau op Internet en eveneens lid van het ANVR. Ook bij ElmarReizen.nl is een toename te zien in de geboekte ‘zomerse’vliegvakanties tot en met 25 oktober. De totaal geboekte zomervakanties komen echter in vergelijking met het ANVR/TNS NIPO onderzoek maar liefst 13% hoger uit. Houd de ANVR het op een -1%, bij ElmarReizen.nl staat de teller al op +12%! Dit opmerkelijke verschil is ook terug te vinden in de winterboekingen. ElmarReizen.nl plust hier met 3%, terwijl bij de cijfers van het ANVR de boekingen nog wat achter blijven, – 4%.

Zomer
Er blijven toch grote verschillen bestaan tussen de cijfers van wat er online geboekt wordt en die van het ANVR/TNS NIPO onderzoek. Zo zien we dat Portugal licht stijgt volgens het ANVR (+ 3%), terwijl ElmarReizen hier een percentage laat zien van + 11%. Het verschil bij Turkije en Egypte is zelf nog aanzienlijker. Het ANVR/ TNS NIPO geeft hier respectievelijk een percentage van + 9% en + 4%, terwijl ElmarReizen.nl maar liefst + 18% en + 78% (!) boekt op deze bestemmingen.

Op bestemmingen in het Verre Oosten moet ElmarReizen.nl wel inleveren ten opzichte van de resultaten van het ANVR. Bestemmingen als Indonesië (+ 55%) en Thailand (+10%) boekten bij ElmarReizen.nl – 20% en – 71%. Sri Lanka begint weer een beetje van zijn achterstand in te halen, hier was de achterstand online nog – 19% tegenover in het fysieke reisbureau – 66%. Hierbij moet in gedachten worden gehouden dat trends online eerder zichtbaar worden, dan in het stenen reisbureau.

Winter
De winterboekingen komen matig tot redelijk op gang. We zien hier online cijfers van + 3%, wat opmerkelijk is als de markt – 4% achterblijft. Hogere cijfers zijn hier niet te verwachten gezien de steeds kortere periode tussen het moment van boeken en vertrek. Traditionele boekingen voor de maanden januari en februari zullen nu pas in de maand december zichtbaar worden.
Zowel de Europese als de verre bestemmingen plussen bij ElmarReizen.nl. Europa laat een groei van 5% zien en de verre bestemmingen maar liefst 67%. Uit de cijfers van het ANVR blijkt dat de Europese bestemmingen nog achterblijven met – 9%.
Een laatste opmerkelijk feit is dat bij ElmarReizen.nl de Verenigde Staten en het Verre Oosten achterblijven, maar het Caribische gebied en Afrika online beter scoren voor het winterseizoen.
Meer vakantie

1 gedachte over “Ommekeer in online boekingsgedrag”

Plaats een reactie