Gezond op reis?

Veel vakantiegangers realiseren zich niet welke gevaren het reizen naar prachtige buitenlandse bestemmingen met zich mee kunnen brengen. Hepatitus, buiktyfus, malaria, cholera, tekenencefalitis en reizigersdiarree zijn enkele van de ziektes die je op je vakantie op kunt lopen. Veel mensen denken bij dergelijke ziektes aan verre tropische bestemmingen, maar realiseren zich niet dat ook op huin bestemming dergelijke ziektes voor (kunnen) komen. Slecht voorbereid gaan ze dan op vakantie met soms heel vervelende gevolgen van dien.


Wat kun je doen als voorbereiding?
Zorg allereerst dat je via bijvoorbeeld internet een redelijk beeld krijgt van de gevaren op jouw bestemming. Een goede site waar je naast algemene informatie ook informatie per land kunt opzoeken is de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Daar lees je algemene informatie over gevaren, risico’s per land, het laatste nieuws (zoals nu de vogelgriep) en niet onbelangrijk adressen waar je naar toe kunt gaan voor vaccinaties, preventieve medicijnen en advies.
Zorg er voor dat je tijdig informatie inwint en indien nodig een afspraak maakt met bijvoorbeeld een GGD, arts of Havenziekenhuis. Zeker in vakantieperiodes is het erg druk en kun je soms pas na enkele weken terecht! Voor lastminute vaccinaties kun je eventueel ook nog terecht op Schiphol, maar dat kan alleen maar tijdens de gangbare kantooruren. Vertrek je in het weekend, dan kun je het schudden. Sommige malariakuren dienen ook al weken voor vertrek gestart te worden, houd daar ook rekening mee.
Vergeet niet dat voorkomen beter is dan genezen!

1 gedachte over “Gezond op reis?”

  1. Vaccinatiepunt is een reizigeradvisering en vaccinatie bureau. De clienten kunnen overdag, s’avonds en in het weekend bij ons terecht. Ze hoeven dus niet meer vrij te nemen om hun vaccinaties te komen halen.
    Vaccinatiepunt is lid van de landelijke franchise organisatie de Travel Doctor.
    Voor meer informatie kunt u bellen naar 0900-8222462 of kijk op de website:
    http://www.vaccinatiepunt.nl

Plaats een reactie