Eiffeltoren 20 % duurder tijdens de Olympische Spelen

Miljoenen bezoekers van de Olympische Spelen in Parijs zullen die portemonnee dieper moeten trekken voor een bezoek aan de Eiffeltoren. De toegangsprijzen stijgen binnenkort met ongeveer 20 procent.

Kort voor de start van de Olympische Spelen in Parijs worden de toegangsprijzen voor de Eiffeltoren met ongeveer 20 procent verhoogd. De door de exploitatiemaatschappij van het Parijse herkenningspunt al aangekondigde verhoging gaat in op 17 juni, meldde de krant “Le Parisien” op donderdag 23 mei.

Voor een volwassene kost de rit met de lift naar de top van de Eiffeltoren dan 35,30 euro in plaats van de huidige 29,40 euro. Wie de trap naar de tweede verdieping van de Eiffeltoren wil beklimmen, moet binnenkort 14,20 euro betalen in plaats van 10 euro. De prijsverhoging wordt gerechtvaardigd door de hoge verliezen van de exploitatiemaatschappij tijdens de coronacrisis en de verhoogde onderhoudskosten voor het inmiddels 135 jaar oude bouwwerk.

De Eiffeltoren verloor 100 miljoen omzet euro tijdens pandemie

In 2023 trok de Eiffeltoren 6,3 miljoen bezoekers, acht procent meer dan in het nog door de coronacrisis getroffen voorgaande jaar. Nederlandse bezoeker vormen daarbij één van de grootste groepen Eiffeltoren-bezoekers uit het Europese buitenland.

Door het wegblijven van toeristen boekte de Eiffeltoren tijdens de pandemie verliezen van meer dan 100 miljoen euro, waarvan de stad Parijs slechts een deel heeft gecompenseerd. Extra kosten kwamen ook op de exploitanten af bij de inmiddels 21e verfbeurt van de toren, omdat bij het verwijderen van oude verflagen giftig lood werd ontdekt. Het schilderen van deze bezienswaardigheid, die de Parijzenaars liefdevol “dame de fer” (”IJzeren Dame”) noemen, is sowieso een gigantische klus. Er moet namelijk ongeveer 60 ton verf op de toren worden aangebracht.

Verhoogde toegangsprijzen voor de Eiffeltoren blijven na de Olympische Spelen van kracht

Terwijl de verhoogde toegangsprijzen voor de Eiffeltoren ook na de Olympische Spelen (26 juli tot 11 augustus) van deze zomer blijven gelden, zijn andere prijsverhogingen in Parijs slechts tijdelijk. Verwacht wordt dat er aanzienlijke prijsstijgingen zullen zijn bij de hotels in Parijs en bij particuliere accommodaties. Bovendien verhogen de Parijse vervoersbedrijven de prijzen voor metro- en bustickets tijdens de Spelen. Deze veel bekritiseerde maatregel is bedoeld om de extra kosten voor een uitgebreid aanbod op te vangen. Onder druk van de werknemers betalen de vervoersbedrijven ook een premie voor het werk tijdens de Spelen, wat eveneens gefinancierd moet worden.

Plaats een reactie