Nog meer stakingen: Duitse openbaar vervoer gaat plat op vrijdag

De Duitsers zijn in een soort van stakingsmood. Morgen staakt men op alle luchthavens in Duitsland (daar schreven we gisteren al over) vandaag is namelijk ook bekend dat de vakbond Verdi al het openbaar vervoer met stads- en streekvervoer stil wil leggen.

Lees ook: Grote staking op de Duitse luchthavens

Stakingen in bijna heel Duitsland

Wie afhankelijk is van bus, tram en metro, heeft aanstaande vrijdag (2 februari) pech. Want de vakbond Verdi heeft in bijna alle deelstaten opgeroepen tot een daglange waarschuwingsstaking in het openbaar vervoer (ÖPNV). Een uitzondering is Beieren, omdat daar momenteel geen cao-onderhandelingen plaatsvinden. In Berlijn zal de staking beperkt zijn tot de ochtend en voormiddag (ongeveer 3 uur tot 10 uur).

De achtergrond voor de waarschuwingsstakingen zijn de parallel lopende cao-onderhandelingen in het ÖPNV in vrijwel alle deelstaten. De eerste onderhandelingsrondes zijn inmiddels overal afgerond, maar zonder resultaat. Daarom is het tijd om meer druk uit te oefenen op de werkgevers, zei de vicevoorzitter van Verdi, Christine Behle, volgens het Duitse persbureau (dpa). Volgens Verdi zijn meer dan 130 gemeentelijke bedrijven in ongeveer 80 steden en 40 districten, en in totaal 90.000 werknemers getroffen door de cao-ronde.

ADAC waarschuwt voor verhoogd risico op files

Omdat op de stakingsdag veel gebruikers van het openbaar vervoer waarschijnlijk zullen uitwijken naar de auto, is er volgens de ADAC in grote steden en op stadsautosnelwegen vooral tijdens het woon-werkverkeer een verhoogd risico op files. De ADAC Nordrhein adviseert forenzen bijvoorbeeld om carpoolen te vormen of, indien mogelijk, de fiets te gebruiken.

De door Verdi aangekondigde waarschuwingsstaking wordt ondersteund door de milieuactivisten van Fridays for Future. “Als activisten, passagiers en werknemers verenigen we ons en eisen een 180°-draai in het verkeersbeleid die de levenskwaliteit van ons allemaal voorop stelt. We hebben meer bus en trein nodig en dat kan alleen samen met de werknemers slagen!”

Betrouwbaarheid openbaar vervoer in het geding

Door deze staking is de betrouwbaarheid van het openbaar vervoer ernstig in het geding. Vorige week staakte de trein machinisten in Duitsland bijna een week lang waardoor er gen bijna geen treinen reden en ook het internationale treinverkeer en de nachttreinen werden geannulleerd.

Plaats een reactie