Entreegeld en beperkte toegang tot Mount Fuji in Japan

Japanners, zo leert men als verbaasde Europese reiziger, houden van drukbezochte reisbestemmingen. Wat wij als overvol beschouwen, is in hun beleving precies goed. Maar in het geval van de Fuji was het dan toch te veel van het goede. Meer dan 200.000 bezoekers hebben volgens het ministerie van Milieu de beroemde vulkaan in 2023 beklommen. Daarom heeft de prefectuur Yamanashi aangekondigd dat ze de massa’s mensen die de hoogste berg van Japan beklimmen, in de toekomst willen reguleren, zoals gerapporteerd door de Japan Times.

Hoogte van het entreegeld is nog niet bekend

Er wordt gedacht aan een toegangspoort bij het station Gogōme op 2300 meter, dat met de auto bereikbaar is. Daar moeten de gasten in de toekomst verplicht – tot nu toe was het vrijwillig – entreegeld betalen, voordat ze de berg beklimmen via de populairste van de vier wandelroutes, de Yoshida-route. Hoeveel de entree zal kosten is nog niet door de autoriteiten gecommuniceerd, maar deze zal vanaf 1 juli 2024 geheven worden.

Bezoekerslimieten om de natuur te beschermen

Daarnaast wordt er een toekomstige dagelijkse maximale bezoekerslimiet ingesteld: Niet meer dan 4000 mensen mogen per dag de Fuji beklimmen. De slagboom blijft tijdens het hoogseizoen van juli tot september bovendien gesloten tussen 16 en 2 uur, om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen. Naast de belasting voor de berg en de paden, en het toenemende afvalprobleem dat door de vele toeristen is ontstaan, is dit een van de belangrijkste motieven voor de geplande toegangsbeperkingen.

foto: van THUAN NGUYEN

Plaats een reactie