De gids voor de ware Bourgondiër

Afgelopen week kreeg ik de Regiogids Bourgogne in mijn handen. Deze gids is de derde van een reeks Franse regiogidsen die auteur Ruud Couwenhoven uitgebracht heeft na zijn eerste boekensucces: Frankrijk Binnendoor. Dat boek heeft maandenlang de Nederlandse hitlijsten van bestverkochte reisboeken aangevoerd. Dat boek smaakte naar meer, zowel bij de schrijver als bij zijn lezers. Dit resulteerde al vrij snel in een twee boek: een speciale Loire-editie van Frankrijk Binnendoor, waarin Couwenhoven je meeneemt door het stroomgebied van de Loire. De schrijfhonger van Couwenhoven was hiermee nog niet gestild. Hij vervolgde zijn schrijverscarrière met het uitbrengen van regiogidsen voor Frankrijk. Na de regio’s Zuidwest-Frankrijk en Noordoost-Frankrijk is deze maand de derde editie uitgebracht. Die gaat over de Bourgogne, een Franse regio die Ruud Couwenhoven in veel opzichten op het lijf geschreven is.

De schrijver

Het belangrijkste ingrediënt in het recept voor een goede reisgids is de schrijver. Dat geldt voor bijna ieder boek. Geen enkele vorm van AI kan daar iets aan veranderen. De combinatie van kennis, passie en de drive om dat met anderen te delen zorgt voor resultaat dat niet door schrijfrobots geëvenaard kan worden. In het geval van de Regiogids Bourgogne zit het wel goed. Ruud Couwenhoven reist al sinds 1986 vaak naar Frankrijk en mag zichzelf oprecht een ware Frankrijkkenner noemen. Hij schrijft zijn teksten op basis van zijn eigen ervaringen en deelt binnen de verhalen tal van persoonlijke ervaringen, anekdotes en tips.

De regiogids

De Regiogids Bourgogne heeft een inmiddels herkenbare lay-out en schrijfstijl. Je wordt als het ware meegenomen met de vele reizen die de auteur door deze regio gemaakt heeft. Hij neemt je mee naar bekende steden zoals Dijon, naar de wijncultuur van de Bourgogne en ook naar de bij het grote publiek minder bekende plekken in dit boeiende deel van Frankrijk. Je leest en voelt de liefde die in de loop der jaren is ontstaan voor de Bourgogne. En ja, natuurlijk wordt er veel aandacht besteed aan de wijnen en de bezienswaardige plekken in de Bourgogne. De meerwaarde van deze gids zit hem in hoe Couwenhoven deze plekken heeft samengesmeed in inspirerende fiets- en autoroutes, die je in zijn geheel of aangepast kunt ervaren tijdens jouw eigen Bourgogne-vakantie.

De mooiste tip is om van de route er naartoe al een mini-vakantie te maken. Rijd lekker binnendoor in plaats dat je met 120 kilometer per uur over de ‘péage’ scheurt. Laat het Franse landschap op je inwerken en een mentale indruk in je hersens opslaan. En geniet vervolgens als een ware Bourgondiër van het heerlijke leven dat je in deze geweldige regio kunt beleven. Mijn vrouw en ik hebben dankzij de Regiogids Bourgogne al de nodige inspiratie opgedaan.

Cadeautip voor de feestdagen

De Regiogids Bourgogne is een goede cadeautip voor de komende feestdagen. Het is was mij betreft dé gids voor de ware Bourgondiër. Voor de prijs van een aardige fles Chablis kun je je helemaal verdiepen in een van de betere stukken van Frankrijk. En wat houdt je tegen om het boek vervolgens te leven met een heerlijk glas Chablis, een Frans kaasje erbij en voor een warme haard, terwijl je alvast fantaseert over een komende vakantie in de Bourgogne?

Wil je meer weten over het boek of de Regiogids Bourgogne meteen bestellen? Dat kan via de officiële website, maar het boek gaat ook bij de betere boekenwinkels over de toonbank.

Plaats een reactie