Pinksteren in Antwerpen

Het pinksterweekeinde staat voor de deur. Dit is het tweede lange weekend deze meimaand, nadat we een week geleden het hemelvaartweekend gehad hebben. Met Pinksteren wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht en wordt het begin van het christendom gevierd. Deze christelijke feestdag geldt in Nederland en België als een officiële feestdag. Dat betekent dat bedrijven, scholen en overheidsinstellingen gesloten zijn. Omdat Pinksteren op een zondag valt, zal dat voor de meeste werknemers amper of geen invloed hebben. Tweede pinksterdag of pinkstermaandag is wel relevant. Ook in België en dus Antwerpen beslaat Pinksteren twee dagen.

Stel dat je tijdens het pinksterweekend naar Antwerpen wilt gaan om te winkelen, uit te gaan of een museum wilt bezoeken, hoe zit het dan met de openingsdagen- en tijden? Wat mag je verwachten van Pinksteren in Antwerpen? Wij hebben de belangrijkste zaken rondom het Pinksterweekend voor je in een handig overzicht gezet.

Vrijdag 26 mei

De vrijdag mag je als de eerste dag van het pinksterweekend beschouwen. Je zult dat merken aan de drukte op de weg. Waarschijnlijk komen de files richting en rond Antwerpen eerder in de middag op gang. In de stad kan het wat drukker zijn dan normaal, zeker als het weer een beetje mee wil werken. De winkels, musea en attracties in Antwerpen zijn deze vrijdag gewoon geopend als normaal.

Zaterdag 27 mei

Waarschijnlijk behoort deze zaterdag tot een van de drukste zaterdagen die Antwerpen in het voorjaar meemaakt. De combinatie van een lang weekend, lenteweer en het deze week ontvangen vakantiegeld zorgt er vrijwel zeker voor dat er meer mensen dan tijdens een gangbare zaterdag gaan winkelen in Antwerpen. Dit zal niet alleen leiden tot drukte in de belangrijke winkelstraten, mogelijk dat parkeren in het centrum van Antwerpen lastig gaat worden.

De winkels, musea en attracties zijn vandaag gewoon geopend en hanteren over het algemeen de normale openingstijden.
Zondag 28 mei – Pinksteren

Deze zondag is de officiële dag waarop Pinksteren gevierd wordt. Deze dag wordt ook wel eerste pinksterdag of pinksterzondag genoemd. De kerken in Antwerpen zullen hun diensten hier op aanpassen. Attracties zoals de dierentuin (Zoo Antwerpen) en Chocolate Nation zijn gewoon geopend. De winkels in Antwerpen zijn op zondag 28 mei 2023 gesloten. Er is vandaag geen koopzondag in Antwerpen.

Net als iedere zondag zal ook vandaag de Vogelenmarkt (Nederlanders noemen het vaak Vogeltjesmarkt) op en rond het Theaterplein gewoon doorgaan.

Maandag 29 mei – tweede pinksterdag

In België doet men ook aan tweede pinksterdag. De deuren van de meeste winkels zullen daarom helaas gesloten blijven. Wie puur voor het winkelen naar Antwerpen wil komen, die kan vandaag beter thuisblijven. De meeste musea die normaalgesproken op maandagen dichtblijven, zullen vandaag vaak wél open gaan. Wil je een museum in Antwerpen bezoeken, kijk dan eerst op de officiële sites voor de juiste info hieromtrent.

Sinksenfoor - de kermis van Antwerpen

Sinksenfoor – dé kermis van Antwerpen

Het pinksterweekend is traditioneel hét moment waarop de Sinksenfoor van start gaat. Deze grootste kermis van Antwerpen start op zaterdag 27 mei 2023 op Spoor Oost. Ook deze 2023-editie van de Sinksenfoor zal uit meer dan 150 attracties en kraampjes bestaan.

Dit zijn de officiële openingstijden van de Sinksenfoor tijdens het pinksterweekend:

zondag 26 mei 2023 – nog niet geopend
zaterdag 27 mei 2023 van 14 tot 2 uur
zondag 28 mei 2023 van 14 tot 1 uur
maandag 29 mei 2023 van 16 tot 24 uur

Overnachten in Antwerpen tijdens het pinksterweekend

Het aantal nog beschikbare hotelkamers en appartementen in Antwerpen is klein tijdens dit weekeinde. Veel accommodaties zitten vanwege Pinksteren helaas al vol. Vaar niet blind op booking.com, want sommige reisorganisaties hebben nog wel kamers in Antwerpen waar booking.com ze niet (meer) aan kan bieden.

Hier kun je nog kijken naar beschikbare overnachtingsplekken voor een weekendje Antwerpen:

Voordeeluitjes Antwerpen
TUI Antwerpen stedentrips
Trivago Antwerpen
Booking.com

Plaats een reactie