Pantheon voert entreegeld in van 5 euro

Toeristen in Rome die het Pantheon bezoeken moeten binnenkort 5 euro entree betalen op grond van een overeenkomst tussen Italiaanse cultuur- en kerkfunctionarissen. Het Pantheon werd in 609 omgebouwd tot een kerk, genaamd de Basiliek van St. Maria en de Martelaren, en de mis wordt er regelmatig opgedragen. Het Pantheon is het meest bezochte culturele monument van Italië en een van de populairste bezienswaardigheden van Rome.

De invoering van een toegangsprijs komt vijf jaar nadat een vorige regering plannen om bezoekers 2 euro te laten betalen in de ijskast had gezet. De opbrengsten zullen worden verdeeld, waarbij het ministerie van cultuur 70% ontvangt en het bisdom van Rome 30%, verklaarden ambtenaren.

Het monumentale koepelvormige bouwwerk, oorspronkelijk een oude Romeinse tempel, trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Volgens het nieuwe plan moeten bezoekers onder de 25 jaar een lager tarief van 2 euro betalen. Inwoners van Rome, minderjarigen, deelnemers aan de mis en personeel van de basiliek krijgen gratis toegang. De vraag is of de gratis entree tot de mis houdbaar blijft, als de toegangskaartjes voor een grotere toeloop zorgen.

Er is geen datum genoemd voor de invoering van het tarief, omdat de ambtenaren de technische details uitwerken. Momenteel is de toegang gratis en moet er in het weekend en op feestdagen worden gereserveerd.

Plaats een reactie