De populairste dorpjes en kleine steden in Duitsland

Berlijn, München, Keulen, Hamburg – waarschijnlijk heeft iedereen wel eens een van deze grote Duitse steden gehoord of zelfs bezocht. Maar hoe zit het met de kleinere verborgen juweeltjes, ver van de grote metropolen? Steeds meer Nederlanders ontdekken bergsport in het zuiden van Duitsland, maar ook in het noorden langs is het goed vertoeven. Om te ontsnappen aan de grijze gebouwen en de vaak hoge prijzen in de grote steden, zijn de minder bekende maar niet minder mooie kleine steden en dorpen in Duitsland ideaal. Welke kleine stad of welk dorp is de meest populaire bestemming?

Het boekingsportaal voor vakantiehuizen, Holidu heeft onderzocht welke kleine steden, dorpen en gemeenten met minder dan 10.000 inwoners het meest in trek zijn bij Duitse Google-gebruikers. Er werd gekeken naar de online zoekopdrachten voor de betreffende plaatsen. De top 20 is gebaseerd op het aantal gemiddelde zoekopdrachten per maand.

Dit zijn de tien meest gezochte kleine Duitse steden op Google:

1. Tegernsee, Beieren – Zoekvolume: 110.480

Tegernsee ligt in het zuiden van Duitsland, in Beieren en is koploper in deze top 20. Met een maandelijks aantal zoekopdrachten van 110.000. Een hoogtepunt van het dorp is zeker het gelijknamige meer Tegernsee en ook het Kasteel Tegernsee mag je niet missen. Het kasteel stond tot de 19e eeuw bekend als Klooster Tegernsee. Het dorp, dat iets meer dan 3.500 inwoners telt, biedt een romantische flair met een bergpanorama direct aan het meer. Je proeft hier de typische Beierse cultuur en architectuur en het heeft veel geschiedenis te bieden. Je kunt hier in ieder seizoen talrijke wandel- en mountainbikeroutes vinden. Ben je meer van een relaxvakantie? Dan ben je ook voor wellness hier aan het juiste adres.

2. Berchtesgaden – Zoekvolume: 91.800

Berchtesgaden neemt de tweede plaats in. Van de in totaal 91.800 zoekopdrachten waren er 1.300 voor de zoekterm “activiteiten Berchtesgaden”. De kleine stad is zeer populair bij vakantiegangers en sportievelingen. Je kan het beste te voet op verkenning gaan. In de mijn van Berchtesgaden wordt nog steeds zout gewonnen en in Bad Reichenhall verwerkt. Maar ook de fantastische natuur maakt de regio tot een aantrekkelijke bestemming – bergen, meren en rivieren zover het oog reikt.

3. Cochem – Zoekvolume: 91.380

Een andere veelgezochte plaats in Duitsland is Cochem in Rijnland-Palts. Ondanks het feit dat de districtstad slechts 5.000 inwoners telt, heeft de plaats het ver geschopt in deze top 20. Dat heeft het waarschijnlijk te danken aan de indrukwekkende Reichsburg, die direct aan de rivier de Moezel ligt. Maar ook het stadje met zijn kleurrijke huisjes en de voor de regio typische vakwerk bouwstijl is bezienswaardig en een trekpleister.

4. Kühlungsborn – Zoekvolume: 74.590

De stad Kühlungsborn haalde de 4e plaats. Duitsers zochten online meer dan 74.000 keer per maand naar de badplaats. De directe ligging aan de Oostzee en de uitgestrekte strandpromenade beloven ultieme vakantiegevoelens voor bezoekers. Saai wordt het zeker niet met alle buitenactiviteiten. Van lange strandwandelingen aan zee tot fietstochten, watersport of maak een vaartochtje.

5. Heiligenhafen – Zoekvolume: 60.890

Met een maandelijks zoekvolume van 60.890 belandt Heiligenhafen op de vijfde plaats in deze top 20 en is daarmee op de tweede plaats beland als we alleen naar de Oostzee kijken. Uitgestrekte stranden met duingras, lange promenades die uitnodigen tot een wandeling en een historische oude binnenstad waar het goed toeven is, maken Heiligenhafen tot een van de gewildste kleine Duitse steden. Daarnaast is het natuurgebied Graswarder populair bij toeristen. Heiligenhafen biedt watersporters ook een breed scala aan verschillende activiteiten, zoals windsurfen, stand-up paddling of zeilen.

Deze plaatsjes ronden de top 10 af:
6e plaats: Meersburg – zoekvolume: 60.820
7e plaats: Kusel – zoekvolume: 60.530
8e plaats: Bad Schandau – zoekvolume: 49.820
9e plaats: Oberwiesenthal – zoekvolume: 49.760
10de plaats: Königsberg – zoekvolume: 49.520

De top 20 populairste kleine Duitse steden: https://www.holidu.nl/vakantiehuizen/duitsland#kleine-steden

Over de methode:
De top 20 is samengesteld door het boekingsportaal voor vakantiehuizen (www.holidu.nl) op basis van gegevens van het Bundesamt für Statistik over de Duitse steden. Alleen steden, gemeenten en dorpen met minder dan 10.000 inwoners werden in aanmerking genomen. Eilanden en steden met dubbele namen (bv. “Wetter”) werden uit de lijst geweerd. Voor elk van de in de studie opgenomen steden en gemeenten werden gegevens verzameld over het aantal gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten in de afgelopen 12 maanden voor de termen “[stad]” en “bezienswaardigheden [stad]” door Duitsers op de zoekmachine Google. Dit maakte het mogelijk te sorteren naar zoekvolume*. Het is bedoeld om de zoektrends van Duitsers in kaart te brengen en zo de interesses op het gebied van reisvoorkeuren vast te stellen. De gegevens werden verzameld in februari 2023.

*Zoekvolume
Het zoekvolume beschrijft het aantal zoekopdrachten per maand voor een specifiek trefwoord, d.w.z. hoe vaak een term in een zoekmachine wordt ingetypt.

Plaats een reactie