KLM voert betaalde stoelreservering business class in

Inmiddels hebben bijna alle luchtvaartmaatschappijen een vergoeding ingevoerd voor stoelreserveringen in Economy Class. Nu wordt dit tariefmodel ook toegepast op de Business Class. KLM en Air France hebben aangekondigd een vergoeding in te voeren voor stoelreserveringen op langeafstandsroutes.

Vluchten op korte en middellange afstand en naar Noord-Amerika zijn in eerste instantie uitgesloten. Op alle andere routes moeten reizigers dan rekenen op extra kosten van 70 tot 90 euro per richting. Deze vergoeding vervalt pas vanaf de check-in (24 uur voor vertrek).

Van kracht vanaf 4 april – met uitzonderingen

KLM & Air France hebben deze wijziging aangekondigd op hun portaal voor reisagenten. Het systeem zal dus vergelijkbaar zijn met dat van de Economy Class. Zodra de check-in opent, zal iedereen gratis een stoel kunnen kiezen – daarvoor is het duur. De verandering wordt van kracht op 4 april – voor reizen vanaf 13 april 2023.

Er zijn echter nog enkele uitzonderingen. In de volgende gevallen blijft stoelreservering gratis:

Op vluchten van/naar Noord-Amerika (Verenigde Staten, Canada, Mexico)
Op korte- en middellangeafstandsvluchten (bijv. binnen Europa)
Als frequent flyer met Silver, Gold of Platinum status bij Flying Blue

Het valt nog te bezien wat de situatie zal zijn met frequent flyers van andere programma’s, d.w.z. met SkyTeam Elite (Plus) status. De aankondiging klinkt echter alsof zelfs dergelijke SkyTeam-frequent flyers zullen moeten betalen.

Conclusie

De invoering van stoelvergoedingen in Business Class is geen nieuw idee. British Airways brengt al enige tijd kosten in rekening voor stoelkeuze en ook Qatar Airways heeft dergelijke kosten bijvoorbeeld al ingevoerd. Daar is zelfs loungetoegang betalend geworden.

Maar dat maakt het er niet beter op. Tot nu toe bood Business Class een soort all-inclusive pakket, waarbij men zich geen zorgen meer hoefde te maken over extra kosten. Dat dit nu steeds verder wordt afgezwakt is betreurenswaardig.

Plaats een reactie