Veel kerstmarkten in Duitsland deze zondag gesloten

De dagen worden steeds korter en donkerder. Dat betekent dat de feestdagen eraan zitten te komen. In Duitsland is dit het seizoen van de kerstmarkten. Ook Nederlanders trekken massaal naar de kerstmarkten van Düsseldorf, Keulen, Münster en andere steden in Duitsland. En begrijpelijk, want als je van markten, braderieën en winterse gezelligheid houdt, dan gaat er niets boven een kerstmarkt in Duitsland. In de meeste Duitse steden zijn de kerstmarkten deze week van start gegaan. Waarschijnlijk levert dit morgen de nodige drukte op. Wat niet iedereen weet, is dat de meeste kerstmarkten in Duitsland op zondag 20 november gesloten zullen blijven. Het is dan Totensonntag (Dodenzondag).

Wat is Dodenzondag?

In alle culturen speelt de herinnering aan de doden een grote rol. Dit is ook het geval in het christendom. Katholieken en protestanten herdenken de doden verschillend. Terwijl in het katholicisme het feest van Allerzielen dient om de doden te gedenken, is er in het protestantse kerkelijk jaar de Dodenzondag. In het protestantse kerkelijk jaar is Totensonntag (dodenzondag) de dag waarop de overledenen worden herdacht. De dag valt op de laatste zondag voor de eerste advent. Het markeert het einde van het kerkelijk jaar.

Geen openbare evenementen

In Duitsland is Totensonntag geen feestdag. Zoals de vakantiewetten van de deelstaten bepalen, gelden er echter speciale regels. Bijgevolg mogen op deze gedenkdag geen openbare evenementen plaatsvinden die niet stroken met het karakter van de gedenkdag. Hoe lang deze regeling geldt, verschilt van staat tot staat. Daarom mogen kerstmarkten op Totensonntag niet geopend zijn.

Kerstmarkt CentrO Oberhausen beperkt open

Op de officiële website van CentrO Oberhausen staat dat daar op Totensonntag de kerstmarkt daar wel geopend zal zijn, maar dan met aangepaste openingstijden. De kerstmarkt van CentrO Oberhausen zou op zondag 20 november 2022 van 18:00 tot 21:00 uur open zijn.

Check even voor je vertrekt

Wil je zeker weten of de kerstmarkt in Duitsland waar jij naartoe wilt gaan wel of niet open is tijdens Totensonntag? Check voor de zekerheid even de officiële websites van de betreffende kerstmarkten of steden.

Deze populaire kerstmarkten zijn aanstaande zondag volgens de officiële info in ieder geval dicht:

alle kerstmarkten in Düsseldorf
kerstmarkt van Münster (start pas maandag 21-11)
kerstmarkt bij de Dom van Keulen

Plaats een reactie