Formule 1 kijken in het buitenland

De Formule 1 is de hoogste klasse in de autosport als het gaat om zogenaamde single seaters’. De F1 is al decennialang een geliefde sport om naar te kijken. Binnen Nederland is de Formule 1 populairder dan ooit. Dat is vooral te danken aan de successen die landgenoot Max Verstappen met Red Bull Racing de laatste seizoenen behaalt, met de behaalde wereldtitel afgelopen seizoen als uiteindelijke beloning als geweldig resultaat. Wereldwijd hebben maar liefst 108,7 miljoen mensen gekeken naar de spannende ontknoping in Abu Dhabi, waar Verstappen in de laatste ronde de titel voor de neus van rivaal Lewis Hamilton wegkaapte. In Nederland trok de laatste Grand Prix van het seizoen 2021 bijna 5 miljoen kijkers. Dat is een nationaal record voor de F1 kijkcijfers.

Uitzendingen

De televisierechten vormen een grote bron van inkomsten voor de Formule 1. Zij dragen voor een belangrijk deel bij aan de ruim 2 miljard euro (!) omzet die de Formule 1-competitie in een jaar genereert. De meeste live uitzendingen gebeurt tegenwoordig via commerciële partijen. In Nederland was dat tot dit seizoen via Ziggo. Vanaf dit seizoen is Viaplay degene die de rechten heeft om de Formule 1 live uit te zenden. Voor samenvattingen kun je nog wel terecht bij Ziggo Sport. Studio Sport zendt via de open zender NPO 1 ook een samenvatting uit.

Kijken in het buitenland

Vanwege de uitzendrechten kun je de Formule 1-wedstrijden niet zomaar overal bekijken. Door regioblokkering toe te passen wordt het kijken vanuit het buitenland beperkt. Zo kun je binnen de Europese Unie hetzelfde bekijken wat je in Nederland ook kunt bekijken. Daar zit wel een ‘maar’ aan. De Zweedse streamingdienst Viaplay bindt sinds kort de strijd aan met VPN’s. Dat maakt het voor iedereen die een VPN gebruikt lastig om de Viaplay op te starten en de Formule 1 te bekijken.

Soms blokkeert Viaplay zelfs als je zelf geen VPN gebruikt. Zo was ik recent in de Franse stad Straatsburg. Daar zou Viaplay gewoon moeten werken. Toch kreeg ik een melding dat de app niet geopend kon worden omdat ik een VPN zou gebruiken. Klaarblijkelijk was het Wifi-netwerk van het hotel een VPN of draaide die via een VPN. Ik heb de wedstrijd uiteindelijk via de dataverbinding van het mobiele netwerk bekeken.

F1 TV Pro

Naast Viaplay biedt ook de eigen streamingdienst van de Formule 1 live kijken van de wedstrijden aan. Met F1 TV Pro kun je niet alleen in Nederland, maar in tal van andere landen de F1-races streamen. Denk aan Aruba, Kenia, Mexico en de Verenigde Staten. Voor de fanatieke F1-fans is een abonnement op F1 TV Pro waarschijnlijk de beste optie om in het buitenland naar de Formule 1 te kunnen kijken.

1 gedachte over “Formule 1 kijken in het buitenland”

  1. Goedemorgen,

    Weet je wellicht hoe je in Dubai kan kijken zonder f1 tv of Viaplay. Welke zender of app is goed te gebruiken?

Plaats een reactie