Extreme hitte teistert Spanje, Italië en Frankrijk

Het wordt de komende dagen extreem heet in populaire vakantielanden zoals Spanje, Italië en Portugal. Temperaturen lopen gemakkelijk tot ver boven de dertig graden op en op sommige plekken zullen de thermometers boven de 40 graden Celsius uitstijgen. Nou is warm weer in dit soort landen normaal in juli, maar zo warm komt niet zo vaak voor. Door klimaatverandering lijkt de frequentie van dit soort periodes met heet weer wel toe te nemen. Zo werd het zuiden van Spanje vorige maand ook al getroffen door een flinke hittegolf. In Sevilla wil men de hittegolven voortaan een naam gaan geven, net zoals men dat in Amerika met orkanen doet. Op die manier wordt de ernst van een hete periode benadrukt. Men hoopt hiermee te bereiken dat inwoners en bezoekers van Sevilla daardoor meer rekening houden met de hitte en de mogelijke gevolgen voor de gezondheid. Dat begint eigenlijk al bij het boeken. Als je een hotel in Sevilla boekt, kijk dan of ze een goede airconditioning in alle ruimtes hebben. Dat is meestal wel het geval.

Vakantieganger zucht onder de hitte

Op het moment dat Nederlandse vakantiegangers beginnen te klagen dat het té warm is, dan mag je er van uitgaan dat het daadwerkelijk warm is. Want Nederlanders klagen graag over het weer, maar doen dat niet zo snel als het tijdens hun strandvakantie warm is. De hashtags op social media spreken voor zich: #nietteharden, #wateenoven en #magdieheateruit zijn trending topics op Twitter.

Weersverwachtingen

Spanje heeft nog een heet weekeinde voor de deur. In het binnenland zijn temperaturen van 40 graden en meer normaal. Plaatselijk is 45 graden zelfs mogelijk. Aan de kust valt het mee: daar wordt het de komende dagen gemiddeld 28 tot 34 graden. In Frankrijk blijft er de komende dagen sprake van warm zomers weer. In het zuiden lopen de maximumtemperaturen op tot boven de 35 graden. Dat blijft in ieder geval zo tot na het weekeinde. De Franse hoofdstad Parijs krijgt te maken met tropisch weer: 30 tot 35 graden en mogelijk op maandag en dinsdag uitschieters richting de 40 graden. Dit is voor Parijs extreem weer.

In Italië is het vooral in de centrale en noordelijke regio’s zeer warm. Wil je een stedentrip naar Venetië, Milaan of Rome maken? De komende week is niet de beste reisperiode voor Rome en veel andere Italiaanse steden. Opvallend is dat het in het zuiden van Italië en op het doorgaans hete eiland Sicilië nu beter te doen is qua warmte.

Plaats een reactie