Vakantie naar dollarlanden veel duurder

De Amerikaanse dollar is momenteel ongeveer net zoveel waard als de euro. Dat is voor het eerst sinds men in de Europese Unie de euro als wettig betaalmiddel ingevoerd heeft. Hierdoor zijn vakanties naar de Verenigde Staten en andere landen waar de Amerikaanse dollars als wettig betaalmiddel gebruikt wordt een stuk duurder geworden. Denk hierbij aan landen zoals El Salvador, Ecuador en Zimbabwe. Ook de eilanden die tot Caribisch Nederland behoren kennen de Amerikaanse dollar als enige wettige betaalmiddel. Dat zijn Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

Ga je deze zomer op vakantie naar Bonaire, de Verenigde Staten of een van de andere dollarbestemmingen? Reken er dan op dat je in euro’s ongeveer 15 tot 16 procent duurder uit bent dan een jaar geleden. En dat is buiten de prijsstijgingen die ook in het buitenland de laatste tijd schering en inslag zijn. Benzine, levensmiddelen en uit eten is in zowel Bonaire als in Amerika een stukje duurder geworden. De supermarkten in Bonaire zijn gemiddeld 15 tot 20 procent duurder dan afgelopen zomer. Als je de koersstijging van de dollar meerekent dan kom je uit op ongeveer een kwart hogere prijs in euro’s op het moment dat je op Bonaire bij Van Den Tweel of Warehouse aan de kassa staat.

Stabielere dollar geliefd

De Amerikaanse dollar wint onder de centrale banken enorm aan populariteit. Dat is mede te danken aan de rentestrategie die de Fed hanteert. Agressievere verhogingen van de rente maken de dollar sterker. Het twijfelende beleid van de Europese Centrale Bank zorgt ervoor dat het vertrouwen in de euro als munt afneemt.

Ook in niet-dollar landen merkbaar

Een aantal landen heeft de nationale munt gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. De vaste wisselkoers ten opzichte van de dollar zorgt ervoor dat deze valuta meestijgen in waarde ten opzichte van de euro. Zo zijn de valuta van een aantal olieproducerende landen in het Midden-Oosten gekoppeld aan de dollar. Denk aan de Bahreinse dinar, de Saoedische riyal en de VAE-dirham. Hierdoor is ook een vakantie in Dubai in korte tijd een stuk duurder geworden.

Plaats een reactie