Stakingen bij Easyjet

Overbelaste luchthavens, te weinig personeel en als klap op de vuurpijl gaat het personeel van Easyjet in Spanje komende weken staken. Met andere woorden we gaan een stressvolle vakantieperiode tegemoet. De Spaanse vakbond USO maakte woensdag bekent dat de ruin 450 Spaanse stewards en stewardessen van de Britse luchtvaartmaatschappij een salarisverhoging willen. Niet een paar procenten waar het vaak in Nederland om gaat, maar men wil gelijk 40% verhoging hebben.

De reden voor de staking van het in Spanje gestationeerde cabinepersoneel van Easyjet is naar verluidt het vastlopen van de collectieve onderhandelingen. “De collectieve onderhandelingen zitten volledig in een impasse. aldus de vertegenwoordiger van het personeel van de luchtvaartmaatschappijen bij de Spaanse vakbond. Hij zei dat het bedrijf geen belangstelling had om te onderhandelen over een verbetering van de arbeidsomstandigheden van de bemanning in Spanje. Volgens de Spaanse vakbond eisen de stewardessen vooral een aanzienlijke loonsverhoging van tenminste 40%.

Nu hebben de bemanningsleden van Easyjet in Spanje een basissalaris van 950 euro. “Dat is 850 euro minder dan onze collega’s in Frankrijk of Duitsland hebben”. Met het basissalaris kun je nauwelijks de huur of de hypotheek betalen. Als ze langer werkten, konden ze de eindjes aan elkaar knopen, maar ten koste van minder rust en langere vliegtijden. Behalve meer geld eisen ze ook een beperking van de vliegtijden, zoals in andere landen het geval is, een jaarlijkse vernieuwing van de werkkleding en een vergoeding voor de opleidingsuren.

De staking, die gepland is voor 1, 2, 3, 15, 16, 17, 29, 30 en 31 juli, zal de drie luchthavens van Barcelona, Málaga en Palma de Mallorca treffen volgens de website van de vakbond.

 

1 gedachte over “Stakingen bij Easyjet”

  1. Wat een gezeik allemaal. Juist gaan staken op het moment dat de luchtvaart en de reisbranche zo onder druk staat onder de personele problemen. Wees blij dat je een baan hebt, stelletje tuig!

Plaats een reactie