Koning Willem Alexander en Maxima in Graz

Deze week brengt Koning Willem-Alexander der Nederlanden samen met zijn vrouw Koningin Maxima een bezoek aan Wenen en Graz. Maar wat komt de koning precies doen in Graz en bovendien waar ligt Graz eigenlijk en waarom is Graz zo belangrijk?

Graz is de tweede stad van Oostenrijk. De maar 300.000 inwoners tellende stad ligt in het Zuid-oosten van Oostenrijk in de deelstaat Steiermark (op zijn Nederlands Stiermarken) De stad heeft de hoogste dichtheid van studenten van alle Oostenrijkse steden dat komt voornamelijk door enkele hoog aangeschreven universiteiten. Verder is Graz de grootste middeleeuwse stad van Europa. Er zijn tientallen culturele bezienswaardigheden en natuurlijk staat de stad op de lijst met werelderfgoed van UNESCO.

Enkele bezienswaardigheden in Graz die Koning Willem-Alexander deze week zal bezoeken zijn onder andere het prachtige raadhuis van de stad. Direct grenzend aan het prachtige Landhaus van Graz waar een deel van de bundesregierung van de Steiermark de deelstaat regeert. Verder brengt de koning met zijn gezelschap een bezoek aan het Murinsel. Een kunstmatig eiland (eigenlijk is het een boot) welke een plek heeft gevonden in de rivier de Mur. Het eiland is door bruggen bereikbaar en verbind de “Altstadt” met het moderne kunsthaus en het hippe Lend viertel wat direct achter het kunsthaus ligt.

murinsel Graz

 

Een andere noemenswaardige bezienswaardigheid van de stad is de Schlossberg. De zogenaamde huisberg van de stad is een populaire plek om te bezoeken voor zowel toeristen als de locals. Die komen er graag om even te vluchten uit de hectiek van de stad. Op de Schlossberg kun je onder andere de Uhrturm vinden, het waarmerk van de stad. Precies op tijd klaar is de renovatie van de Schlossbergbahn, deze kabeltrein is de afgelopen zes maanden gerenoveerd. Het is trouwens niet duidelijk of Koning Willem-Alexander de Schlossberg bezoekt.

Trouwens voor de wat oudere onder onze lezers, Graz was vroeger bekend vanwege de “Puchwerke”, inderdaad de fabriek waar de beroemde Puch Maxi werd gebouwd. Tegenwoordig is de fabriek in gebruik als één van de grootste auto fabrieken van Europa. Onder andere de Mercedes G-klasse (de meeste lompe Mercedes die er is) en enkele BMW-modellen lopen hier van de band.

 

Plaats een reactie