5 dingen die je moet weten over de nieuwe Premium Comfort klasse van KLM

Afgelopen week presenteerde KLM een nieuwe reisklasse: de Premium Comfort Class. Dit nieuwe product wordt tussen de bestaande Economy Class en Business Class in gepositioneerd. Hierdoor zullen er in de toekomst op intercontinentale vluchten drie reisklassen aangeboden worden. Uiteindelijk zal de KLM Premium Comfort Class op de meeste longhaul vliegtuigen aanwezig zijn. Het gaat dan om de Boeing 787 Dreamliner en de Boeing 777. Deze twee vliegtuigtypes worden ingezet op vluchten naar Amerika, Azië, Oceanië en Afrika.

Misschien denk je “KLM had toch al een comfort class?”. Dat is deels waar. De Economy Comfort Class, die KLM al jaren voert, is een variatie op de normale Economy Class. Je zit in dezelfde soort stoelen, je krijgt dezelfde maaltijden voorgeschoteld en je krijgt geen speciale behandeling, tenzij je een ‘Sky Priority’ status hebt. Wat de huidige Economy Comfort wel biedt, is een grotere afstand tussen de stoelen (seat pitch), een grotere recline (hellingshoek van de stoel) en je zit op de eerste rijen van de economy klasse. De Premium Comfort klasse is echt een andere klasse die veel meer voordelen biedt ten opzichte van de economy klasse.

De nieuwe Premium Comfort klasse roept vrij veel vragen op bij KLM-klanten. De antwoorden op veel van deze vragen kun je vinden door in luchtvaart gespecialiseerde blogs en websites te bezoeken. Wij hebben als vaste KLM-klant natuurlijk ook alvast de nodige informatie opgezocht en deze samengevat in vijf dingen die je moet weten over de Premium Comfort klasse van KLM.

[1] Dit zijn de specificaties van de Premium Comfort klasse

Wat mag je allemaal verwachten van de KLM Premium Comfort klasse? Dat is nogal wat. Denk aan bredere en comfortabelere stoelen, die een seat pitch van 38 inch zullen hebben. Iedere stoel krijt een 13,3 inch scherm voor het bekijken van films, series, documentaires of de flight tracking. De audio komt tot je door middel van dezelfde noise-cancelling hoofdtelefoons die KLM ook in de business class gratis ter beschikking stelt. Verder krijg je uitgebreidere stroomvoorzieningen, geniet je van speciale Premium Comfort maaltijden en kun je naast de standaard drankjes kiezen uit verschillende wijnen en sterke dranken. Iedere passagier krijgt een ‘Premium amenity kit’. Tot slot mag je meer handbagage meenemen en mag je gebruik maken van de Sky Priority voordelen. Toegang tot de KLM lounges is niet inbegrepen, tenzij dat je het Gold of Platinum niveau van het frequent flyer programma Flying Blue hebt.

factsheet KLM Premium Comfort Class

[2] De prijs van een Premium Comfort klasse ticket

De vraag is wat een Premium Comfort klasse ticket gaat kosten. Het nieuwe product wordt niet alleen qua service, maar ook wat betreft de prijsstelling tussen de economy en business class ingezet. De verwachting is dat een Premium Comfort klasse ticket ongeveer twee keer de prijs van een economy class ticket zal gaan kosten. Daarmee richt KLM zich op de toeristen die wat meer te besteden hebben en de zakenreizigers voor wie de meerprijs van een business class boven hun budget ligt.

Bekijk de vliegtickets bij KLM

[3] Start Premium Comfort klasse in 2022

Je kunt al vrij snel gaan genieten van de KLM Premium Comfort klasse. Het ombouwen van de eerste Boeing 787-10 is voor juli 2022 gepland. De eerste vlucht zal hoogstwaarschijnlijk dinsdag 26 juli vanaf Amsterdam vertrekken naar New York JFK. De eerste vluchten die met de Premium Comfort klasse uitgevoerd zullen worden zijn de routes naar Noord-Amerika. Eind 2022 zouden alle Boeing 787 Dreamliner toestellen omgebouwd moeten zijn. De voorlopige planning is dat eind 2023 ook alle Boeing 777’s voorzien zijn van de nieuwe cabine-indelingen met de Premium Comfort klasse.

Tickets voor de Premium Comfort klasse zijn waarschijnlijk pas vanaf juli 2022 boekbaar. Voor de reeds geboekte tickets zullen passagiers door KLM vooraf benaderd worden met de mogelijkheid om tegen betalingen upgrade aan te schaffen. Het is nog niet bekend of de frequent flyers hierbij voorrang gaan krijgen.

[4] Punten sparen en upgrades van ticket

Ben je een frequent flyer bij KLM? Als deelnemer van het Flying Blue programma spaar je ook voor Premium Comfort klasse Miles die je kunt gebruiken om gratis tickets en upgrades aan te schaffen. Het aantal Miles fat je spaart is gekoppeld aan de ticketprijs en het Flying Blue-niveau. Voor de duurdere Premium Comfort klasse tickets zul je daarom meer Miles ontvangen dan voor de goedkopere economy klasse tickets.

Het sparen van XP (de punten die je deelnemersniveau bepalen) gaat met een Premium Comfort klasse ticket aanzienlijk sneller dan met een economy klasse ticket. In de Premium Comfort klasse ontvang je twee keer zoveel XP’s. Een retourtje Los Angeles levert je bij een rechtstreekse vlucht 48 XP in plaats van 24 XP op. In de business class zou je 72 XP verdienen.

Net als dat je nu met Miles kunt upgraden naar Business Class, kun je dat straks ook naar de Premium Comfort klasse. Hoeveel Miles je nodig hebt, zal per bestemming en vlucht verschillen.

[5] Niet in de Airbus A330

De nieuwe Premium Comfort klasse zal niet ingevoerd worden op de Airbus A330. Deze toestellen zullen volgens de huidige planning in 2025 uitgefaseerd zijn. In de Airbus A330 zullen er daarom ook geen nieuwe business class-stoelen geïnstalleerd worden. Daar blijft de 2-2-2 opstelling van kracht. In de longhaul Boeings zal tegelijkertijd met de invoering van de nieuwe Premium Comfort klasse-stoelen ook de business class aangepast worden. Daar gaat men dan naar een 1-2-1 opstelling volgens het ‘reverse herringbone’ principe. Hierdoor heeft iedere business class-passagier straks directe toegang tot het gangpad.

heerlijke stoelen

1 gedachte over “5 dingen die je moet weten over de nieuwe Premium Comfort klasse van KLM”

  1. We hebben voor volgend jaar april 2024 tickets geboekt voor een vlucht met een 777-300. Daarin werd geen Premium klasse aangeboden, terwijl bij Business Class wel de nieuwe opstelling met de nieuwe stoelinding wordt getoond. Hebben KLM om advies gevraagd, maar kregen het advies om toch Business Class te boeken. Hadden liever Premium gehad. Zit je gezellig naast elkaar in de nieuwe Business Class niet meer. Economie vinden we tijdens het eten veel te krap.

Plaats een reactie