Toerisme naar Rusland ligt helemaal stil

Het toerisme vanuit Nederland naar Rusland ligt helemaal stil. Rusland is nooit een hardloper geweest, maar de gewelddadige inval van het Russische leger in buurland Oekraïne heeft het aantal reizigers naar Rusland gedecimeerd. Er vinden nog op kleine schaal zakenreizen en familiereizen naar Rusland plaats, maar toeristen laten het grootste land ter wereld noodgedwongen links liggen. Wie het Kremlin in Moskou of de schilderwerken in het beroemde Hermitage in Sint Petersburg wil bezoeken, die zal het voorlopig moeten doen met beelden via internet, televisie of uit boeken. Google Street View is natuurlijk ook een optie voor een virtueel bezoek aan het Rode Plein of andere Russische top bezienswaardigheden. Het Hermitage kun je dankzij Google Streetview zelfs van binnen bekijken.

Negatief reisadvies

Op dit moment geldt er een negatief reisadvies voor Rusland. Het grootste deel van Rusland heeft code oranje en voor een aantal gebieden, zoals de aan Oekraïne grenzende regio’s, hebben zelfs een kleurcode rood als reisadvies. In dat geval wordt er kortweg gezegd dat je er niet naartoe moet reizen. Mocht je toch naar Rusland gaan? Weet dan dat Facebook en Instagram als extremistische organisaties geclassificeerd zijn in Rusland. Het is nog steeds toegestaan om een account te hebben en gebruik maken van de diensten, maar de berichten die worden geplaatst of geliked mogen niet in strijd zijn met de strenge Russische (nep-informatie) wetgeving.

reisadvies Rusland

Geen Transsiberië of Transmongolië Express

De situatie in Rusland heeft directe invloed op de Transsiberië Express en de Transmongolië Express. Deze luxe treinreizen gaan geheel of grotendeels door Rusland. Door de oorlog in Oekraïne en de coronapandemie is het momenteel onmogelijk om aan deze geweldige treinreis deel te nemen. De meeste aanbieders zijn daarom tijdelijk gestopt met het aanbieden van deze treinvakanties.

Plaats een reactie