KLM vliegt deze winter rechtstreeks naar 162 bestemmingen

Afgelopen weekeinde startte KLM de nieuwe winterdienstregeling, die loopt tot en met 26 maart 2022. Met de versoepeling van steeds meer reisrestricties kan KLM deze winter weer meer capaciteit toevoegen. Op deze manier vliegt KLM deze winter vanaf Amsterdam rechtstreeks naar 162 bestemmingen: 72 intercontinentaal en 90 binnen Europa.

Intercontinentaal: vaker naar de VS, Caribisch gebied

KLM heeft op een enkele bestemming na het volledige netwerk van voor de COVID-19 crisis hervat. Ten opzichte van de winter van 2019 vliegt KLM deze winter op intercontinentale vluchten op zo’n 75% van de capaciteit.

Dankzij het feit dat gevaccineerde Europese reizigers vanaf 8 november weer welkom zijn in de Verenigde Staten breidt KLM de capaciteit op diverse Amerikaanse bestemmingen uit. Zo wordt het aantal vluchten naar Atlanta bijna verdubbeld naar 12 per week. De dienst naar New York JFK kent komende winter 11 wekelijkse vluchten. KLM vliegt deze winter ook naar Las Vegas en Miami, beide 3 keer per week. De vluchten naar Minneapolis, die in de zomer van 2021 herstart zijn, worden ook deze winter doorgezet met 3 wekelijkse vluchten.

Sinds afgelopen zomer heeft KLM een grote toename van de vraag naar reizen richting het Caribisch deel van het koninkrijk gezien. Daarom breidt KLM ook de capaciteit naar deze bestemmingen uit, waarbij het aantal vluchten naar Curaçao wordt verdubbeld naar 14 per week. De capaciteit op de route naar Aruba en Bonaire wordt opgevoerd dankzij de dagelijkse inzet van een Boeing 777-300ER, ons grootste passagierstoestel. Om aan de verwachtte vraag tijdens de kerstperiode te kunnen voldoen worden er nog eens 3 extra wekelijkse vluchten naar deze eilanden gepland, waardoor rond de jaarwisseling het totaal op 10 wekelijkse vluchten naar Aruba en Bonaire komt.

Ook in Zuid-Amerika laat het KLM netwerk herstel zien; zo vliegt KLM 4 keer per week naar San José en Liberia in Costa Rica (vorige winter was dit nog 2 keer) en wordt Panama Stad weer dagelijks bediend. Ook de capaciteit op de route naar Paramaribo stijgt komende winter fors, met 4 wekelijkse vluchten – waar er vorige winter door strenge reisbeperkingen nog slechts 1 wekelijkse vlucht mogelijk was. De langste lijndienst van KLM, direct van Amsterdam naar Santiago de Chile, wordt ook deze winter non-stop voortgezet met 3 wekelijkse vluchten.

Ook zijn er deze winter vier volledig nieuwe bestemmingen beschikbaar: Mombasa, Cancún, Port of Spain en Bridgetown. De eerste vlucht naar Cancún in Mexico zal plaatsvinden op 2 november en in de kerstvakantie wekelijks 5 keer plaatvinden. Het totaal aantal wekelijkse KLM vluchten op Mexico komt hiermee op 12. De eerste (gecombineerde) vlucht naar Port of Spain in Trinidad & Tobago en Bridgetown in Barbados vond op 16 oktober jl. plaats en zal op termijn 3 keer per week worden uitgevoerd. De lijndienst naar Mombasa (Kenia) wordt naar verwachting begin december opgestart, momenteel loopt er nog een traject met de Keniaanse autoriteiten om aan de benodigde vliegvergunningen op Mombasa te komen.

Het Aziatische netwerk van KLM heeft nog steeds veel last van geldende reisbeperkingen. Hierdoor loopt de vraag naar deze vluchten nog achter op andere regio’s. De vraag naar vrachtvervoer van en naar Azië is echter nog steeds groot waardoor KLM een groot deel van zijn bestemmingen kan blijven aanbieden dit winterseizoen.

Europa

Binnen Europa speelt KLM in op de sterk toegenomen vraag naar zowel vakantievervoer als zakelijke reizen. In de zomer geopende bestemmingen zoals Zagreb en Poznan werden veel geboekt, waardoor ze ook in de winter voortgezet zullen worden. Door het toevoegen van deze bestemmingen, ligt het aantal Europese bestemmingen zelfs hoger dan in de winter van 2019.

Het aantal vluchten per bestemming in Europa ligt in veel gevallen nog wel iets lager dan voor de COVID-19 crisis. Op het Europese netwerk zet KLM zo’n 84% van de capaciteit in. Desondanks worden de belangrijkste Europese steden zoals Berlijn, Londen, München en Parijs weer minimaal 5 keer per dag aangevlogen. Dat maakt KLM’s winterschema met een toename in het aantal Europese vluchten ten opzichte van de zomer uitermate geschikt voor het aantrekkende zakelijke vervoer binnen Europa. De toename van het aantal vluchten in Europa stelt KLM in staat weer veel punten binnen Europa via Amsterdam met elkaar te verbinden; de functie van Amsterdam Schiphol als mondiale hub wordt hiermee versterkt.

Plaats een reactie