7 feiten over de vulkaanuitbarsting op La Palma

Na vijftig jaar vindt er weer eens een vulkaanuitbarsting plaats op het eiland La Palma. Dit eiland kent de hoogste vulkaanactiviteit van de Canarische Eilanden. Denk hierbij aan 1 of 2 uitbarstingen per eeuw, voor zover de uitbarstingen in de laatste vijfhonderd jaar vastgelegd zijn. Tijdens de negentiende eeuw bleef het rustig en vond er helemaal geen uitbarsting plaats op La Palma.

Wat weten we over de vulkaanuitbarsting die op dit moment gaande is op La Palma? Dit zijn  7 feiten over de uitbarsting van de Cumbre Vieja:

[1] Het officiële tijdstip waarop de Cumbra Vieja-vulkaan uitbarstte is 15:12 uur lokale tijd op zondag 19 september 2021. In Nederland was het toen 16:12 uur.

[2] In de week voorafgaand aan de uitbarsting zijn er meer dan 25.000 aardbevingen geregistreerd. Dit was een duidelijke indicatie dat er een eruptie aan zat te komen.

[3] In de nacht van zondag 19 op maandag 20 september is het aantal punten waaruit lava naar buiten komt toegenomen naar 8. De lava veroorzaakt zelf schade, maar leidt ook tot bosbranden.

[4] Op dit moment is het luchtruim van La Palma nog geopend en is het vliegveld operationeel. Dit kan veranderen. Het vliegverkeer naar de andere Canarische Eilanden ondervindt momenteel geen sterke hinder en kan ongestoord doorgaan. Wel wordt het aantal vakantievluchten gereduceerd.

[5] De lava stroomt met een snelheid van ongeveer 600 tot 800 meter per uur richting de zee. De temperatuur van de lava bedraagt ongeveer 1075 graden Celsius. De verwachting is dat de lavastromen nog weken aan kunnen houden.

[6] Mede dankzij tijdige evacuaties zijn er (nog) geen slachtoffers. Wel zijn er naar schatting al tientallen huizen ten prooi gevallen aan de hete lava. Dit aantal zal oplopen. De op La Palma aanwezige toeristen lopen geen gevaar. Reisorganisaties monitoren de situatie samen met de overheid en zullen maatregelen nemen waar nodig.

UPDATE 14:20 uur: Hotel Sol La Palma in de badplaats Puerto Naos is vanwege de lavadreiging ontruimd. In dit hotel zaten onder andere Nederlandse toeristen die via TUI hier vakantie vierden. Zij zijn veilig elders op het eiland ondergebracht.

[7] De vulkaanuitbarsting heeft niets te maken met het klimaat of klimaatverandering. Vulkanisme ontstaat onder de grond. Het weer of de mens heeft daar geen invloed op. Vulkanisme is een normaal aards verschijnsel dat zolang de Aarde bestaat door zal blijven gaan.

Plaats een reactie