Het ziet er niet goed uit voor Spanje

Nu bijna heel Europa groen of geel kleurt op de Nederlandse kaart met reisadviezen, komt vanzelf de vraag of het negatief reisadvies voor Spanje deze zomer nog opgeheven zal worden. De Europese coronakaart, waar Nederland het reisadvies grotendeels op baseert, zag er vorige week vrij gunstig uit. Er waren toen nog vier regio’s die rood kleurden, waaronder de populaire vakantieregio’s Andalusië en de Canarische Eilanden. Opvallend genoeg hebben de Canarische Eilanden al enkele weken code geel in Nederland. Een vakantie naar populaire zonbestemmingen zoals Tenerife, Gran Canaria of Lanzarote kan daardoor al een tijdje plaatsvinden zonder een verplichte negatieve test voor de terugvlucht of een dringend quarantaine-advies bij thuiskomst.

Negatieve ontwikkelingen

Het leek erop dat Spanje op de nieuwe coronakaart, die vandaag gepubliceerd is, helemaal groen en oranje zou kleuren. Het zou erom hangen of de laatste regio’s betere rapportcijfers zouden laten zien. Helaas is het omgekeerde het geval. Op de nieuwe Europese coronakaart zijn de groene gebieden verdwenen en is het aantal regio’s dat op rood staat flink toegenomen. Vrijwel alle kustregio’s aan de Middellandse Zee staan nu op rood. Zelfs de regio Valencia, die vorige week nog zo mooi groen kleurde op de kaart. De Balearen, waar Ibiza en Mallorca toe behoren, zijn van groen naar oranje gegaan. En dat is op basis van de cijfers van week 25 en week 26 (vorige week en de week daarvoor).

Op basis van de berichten die de laatste dagen in de media verschijnen ziet het er niet zo goed uit. Een grote uitbraak van COVID-19 op het eiland Mallorca zorgt voor de nodige onrust. Inmiddels zouden er al bijna 6000 mensen in quarantaine zitten door deze uitbraak. Het zou vooral om feestende jongeren gaan.

Als het om de extra besmettelijke deltavariant van het coronavirus gaat, dan zijn de rapen helemaal gaar. In Portugal en Engeland is te zien hoe snel die variant zich verspreid. De vaccinatiegraad is te laag om dat tegen te houden.

Wat doet onze overheid?

Volgende week woensdag zullen als het goed is de nieuwe reisadviezen bekend gemaakt worden, waaronder het reisadvies voor Spanje. Gaat het vasteland van Spanje dan op ‘code geel’ en wordt het negatief reisadvies voor heel Spanje opgeheven? Die kans is volgens mij kleiner dat het juist de andere kant op gaat. Ik verwacht gezien de recente ontwikkelingen eerder dat heel Spanje volgende week weer op ‘code oranje’ gaat. 

Toch naar Spanje

Spanje is onder Nederlanders een zeer populaire zonbestemming. Veel Nederlanders wachten gespannen af of ze nog zonder lastige regeltjes naar Spanje op vakantie kunnen gaan. Een deel heeft al geboekt. Wat we in onze omgeving horen is dat mensen die al geboekt hebben toch af zullen reizen, ook al zou Spanje op code oranje staan. Een negatief reisadvies is onvoldoende om deze groep mensen hun vakantie te laten annuleren. Het gaat vooral om de mensen die met de auto naar Spanje gaan of een los vliegticket gekocht hebben en zelf de accommodatie geregeld hebben. Na bijna anderhalf jaar coronacrisis willen zij vooral genieten van zon, zee en tapas.

Plaats een reactie