Oktoberfest 2021 geannuleerd

Schreven we vorige week al dat er een vermoeden was dat het Oktoberfest in München zou worden geannuleerd hebben we vandaag de bevestiging binnen dat het grootste bierfeest ter wereld ook in 2021 officieel niet door gaat.

Het Oktoberfest gaat dit jaar niet door vanwege de coronapandemie. Dat maakten premier Markus Söder en burgemeester Dieter Reiter  van München maandag bekend. Beiden hebben voorafgaand aan deze toch wel zeer ingrijpende beslissing met andere burgemeesters van grote Duitse steden gesproken die met een zelfde dilemma zitten.

“Het heeft geen zin om te wachten”

Tegelijkertijd benadrukte hij dat de uiteindelijke beslissing bij de respectieve gemeenten ligt. “Het is een beslissing die ik nu moet nemen. Het heeft geen zin om te wachten”, zei Reiter. Hij en Söder rechtvaardigden de beslissingen met de onvoorzienbare ontwikkeling van het aantal besmettingen. Een veilige implementatie met hygiënemaatregelen zoals maskers is niet realistisch. Bij een latere annulering bestaat de kans op nog grotere economische schade. Tegelijkertijd worden de merken bedreigd met blijvende imagoschade.

Het Oktoberfest 2021 zou moeten plaatsvinden van 18 september tot 3 oktober. Ongeveer zes miljoen bezoekers van over de hele wereld kwamen in voorgaande jaren naar ’s werelds grootste volksfeest. Ook al zouden er bij de geplande start veel mensen gevaccineerd kunnen worden: in Corona-tijden zou het risico op besmetting op het festival met biertenten die vaak tot de laatste zitplaats gevuld zijn en de menigte in de steegjes te groot zijn.

De economische schade is groot, niet alleen voor de biertenten maar ook voor de hotels in München, taxichauffeurs, restaurants en winkeliers.  Volgens de stad München is de economische waarde van het oktoberfest geschat op  1,23 miljard euro.

 

Plaats een reactie