Nederlandse zomer mogelijk nog weken van slag

Op dit moment trekt een regenfront over Nederland en voor morgen wordt er ronduit rotweer verwacht: veel regen, vrij koel en weinig kans op zon. Wie op dit moment een vakantie in Nederland viert, die wordt niet bepaald verwend qua weer. Na een lange periode met veel zon, hoge temperaturen en amper regen lijkt de maand juni wat meer op een gangbare Nederlandse zomer. Je zou de laatste weken zelfs wat meer wisselvallig dan anders kunnen noemen. Het aantal echt goede dagen is vrij beperkt geweest de afgelopen twee weken. Eigenlijk is dit vooral beperkt tot een drietal dagen waarin het enorm snel serieus warm werd.

Weinig verbetering

Wie de weermodellen en de weersverwachtingen van de verschillende grote weersites bekijkt, die zal helaas moeten constateren dat er wel wat verbetering aan zit te komen, maar dat er van zonovergoten strandweer voorlopig nog geen sprake is. Het weer komt de komende dagen uit de west en zuidwesthoek, met soms flinke windstoten en geregeld een pittige bui. Veel mensen beschouwen dit niet als ideaal zomerweer. De boeren zijn er overigens wel blij mee: hun gewassen gedijen goed bij dit soort omstandigheden.

Pas in de loop van volgende week komt er wat meer stabiliteit in de lucht. Daarnaast is de kans op hogere temperaturen ongeveer 30%. Er bestaat ook een kans dat de wisselvalligheid zich in dezelfde mate voortzet.

Normaal na een warm voorjaar

Wie de Nederlandse klimaatstatistieken van de afgelopen jaren erbij pakt, die zal zien dat er na een relatief warm en droog voorjaar vaker een instabiele periode volgt. Juist omdat er een voorafgaande periode is geweest met opmerkelijk goed weer, valt zo’n minder goede zomerperiode tegen. Vaak zie je dat pas in de 3e of 4e week van juli het mooiere weer enigszins de overhand krijgt.

Toerist in een spagaat

Door de coronacrisis zit de Nederlander die nog weg wil in een spagaat: blijf je in het relatief veilige Nederland met de kans op minder goed weer of kies je voor de zekerheid van goed weer? Daarvoor moet je al snel naar bestemmingen als Portugal, Spanje, Kroatië of Griekenland reizen. Het risico van een uitbraak met alle ellende die dat met zich mee kan brengen, houdt de gemiddelde Nederlander nog redelijk tegen. De vraag is waar het omslagpunt komt waarbij goed weer belangrijker wordt dan het niet reizen vanwege coronarisico’s.

Plaats een reactie