Duikbestemming Marsa Alam

Als je van duiken houdt, dan is Egypte waarschijnlijk een bestemming die hoog op je lijstje staat. Ook wij zijn gek op het prachtige onderwaterleven van de Rode Zee. Vooral het zuidelijke deel is uniek en absoluut de moeite waard. Je volgende duikbestemming? Wat dacht je van Marsa Alam?

Waar ligt Marsa Alam?

Marsa Alam is een kleine stad in het Zuidoosten van Egypte, gelegen aan de kust van de Rode Zee. Het ligt nog een flink stukje zuidelijker dan het bekendere Hurghada, wat zorgt voor een warmer klimaat.

Het is pas de laatste jaren echt ontwikkeld als toeristische bestemming waardoor het toerisme hier op sommige plekken nog echt in de kinderschoenen staat. Dit alles is in een stroomversnelling gekomen met de opening van Marsa Alam International Airport in 2003 waardoor tour operators de regio nu kunnen aanbieden zonder lange transfer vanuit het noorden.

Hoe kom je in Marsa Alam?

Verschillende charter en lowcost maatschappijen voeren vluchten uit naar het vliegveld van Marsa Alam. Ook nationale maatschappij EgyptAir vliegt op Marsa Alam. Vanuit Nederland kun je vanaf Amsterdam naar Marsa Alam vliegen. Zowel Tuifly als Transavia voeren verschillende vluchten per week uit (afhankelijk van het seizoen). Vanuit Brussel vlieg je met Tuifly Belgium of Brussels Airlines naar Marsa Alam en ook vanaf Düsseldorf kun je er komen: HolidayEurope en Tuifly Deutschland voeren vluchten uit.

Marsa Alam airport is een fijn en klein vliegveld zonder al te veel rijen; wat ons betreft een prettige manier van reizen. Vooral omdat de transfers naar omringende plaatsen zoals Marsa Alam, Port Ghalib en Madinat Coraya lekker kort zijn.

Duiken in Marsa Alam

Nu gaan we over naar het leukste wat Marsa Alam te bieden heeft: Duiken!

Er zijn verschillende duikgebieden in en rondom Marsa Alam. Veel van deze gebieden zijn wat aan de kleine kant maar heeft als voordeel dat je een rif makkelijk in 1 dag kunt ontdekken.

Er zijn verschillende huisriffen te vinden. Een van de bekendste hiervan is dat bij het strand van Abu Dabbab. Het strand staat bekend om het spierwitte en prachtige, zachte zand, maar nog boeiender is de aanwezigheid van de beroemde groene schildpadden en extreem zeldzame Dugongs. Tijdens praktisch elke duik komen duikers deze prachtige maar zeldzame dieren tegen, en bij Abu Dabbab gaat dat zeer zeker goedkomen.

Duikscholen in Marsa Alam

Zoals op alle populaire duikspots zijn er ook in Marsa Alam vele duikscholen te vinden. Veel duikscholen richten zich zowel op starters, mensen die nog nooit gedoken hebben maar het erg graag willen leren en gevorderden.

Het is afhankelijk van je eigen niveau en wat je wensen zijn qua duiken, welke duikschool het meest geschikt is. Ook verschillende resorts hebben vaak een externe duikschool (of meer) op het terrein. Check van te voren zodat je eenmaal aanwezig direct aan de gang kunt met het ontdekken van al dat moois onder water.

Wat kun je verwachten in Marsa Alam?

Het onderwaterleven rondom Marsa Alam is super veelzijdig en kleurrijk. Tijdens je duiken kom je onder andere Hamerhaaien, Schildpadden, Dugongs, Roggen, Walvishaaien, Croco Vissen, Makreel en heel veel andere prachtige kleurrijke vissen tegen. En natuurlijk is er nog het koraal dat, dankzij goed beleid, in uitstekende conditie verkeert en daardoor volop in bloei is.

De mooiste plekken om te duiken in Marsa Alam

Elphistone Rif

Het Elphistone Rif is een van de beroemdste duikplekken ter wereld. Je vindt er een aantal van de beste en mooiste duiklocaties aan de Rode Zee!

Het ligt zo’n 12 km uit de kust en ongeveer 30 km van Marsa Alam. Goed en makkelijk bereikbaar dus. Het Elphistone staat bekend om de prachtige diepe en steile wanden, bloeiende en kleurrijke koralen en de aanwezigheid van veel onderwaterleven waaronder verschillende soorten haaien.

Abu Dabbab

Behalve dat het een van de beste zandstranden van de regio heeft, staat Abu Dabbab ook bekend als een van de weinige plaatsen ter wereld waar je kunt duiken en zwemmen met de bedreigde Dugong “zeekoe”.

Er zijn twee semi-permanente bewoners die bekend staan onder de bijnamen Dennis en Dougal. Het zijn twee van de slechts zeven die momenteel nog langs de kust van de Rode Zee leven.

Behalve de prachtige Dugongs, herbergt de baai ook een gigantische populatie zeeschildpadden die vrijwel elke dag op slechts een steenworp afstand van het zand te zien zijn.

 

Plaats een reactie