Geen visumplicht meer voor Turkije

Goed nieuws voor wie een vakantie in Turkije wil gaan vieren. De visumplicht voor Nederlandse toeristen wordt opgeheven. Vanaf 2 maart kun je visumvrij naar Turkije reizen, mits je doel toerisme is. Vanaf dan kun je maximaal 90 dagen zonder visum naar Turkije gaan binnen een periode van 180 dagen. Dit is een zeer positieve ontwikkeling voor de touroperators die actief zijn met vakanties naar Turkse bestemmingen en natuurlijk ook voor de reizigers zelf. Voor een reisgezelschap van 4 personen scheelt dat 140 Amerikaanse dollars (ongeveer 130 euro) als je je visum via de officiële visumsite van Turkije zou regelen. Als je via één van de vele visumsites een Turkije-visum regelde was je vaak tientallen procenten extra kwijt.

Naast houders van een Nederlands paspoort geldt deze afschaffing ook voor mensen met een paspoort uit Oostenrijk, België, Spanje, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Deze onverwachte stap door het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zou niet direct bedoeld zijn om de betrekkingen tussen Turkije en deze zes landen te stimuleren. Het toerisme zal er ook door profiteren. Reisorganisaties verwachten door de afschaffing van de visumplicht meer vakanties naar populaire zonbestemmingen zoals Alanya, Side, Bodrum en Antalya te kunnen verkopen.

Visumboeren

Voor de zogenaamde visumboeren is dit slecht nieuws.  Deze bedrijfjes die als tussenpersoon voor visums optreden zullen een groot deel van hun omzet kwijtraken. Van alle e-visums die ze verkopen is het Turkije-visum één van de twee best lopende producten. Dat het Turkse besluit enkele maanden voor aanvang van het vakantieseizoen genomen is, is extra zuur. Gemaakte investeringen kunnen niet meer zo snel teruggedraaid worden.

Plaats een reactie