De duurste koffie ter wereld drink je in Indonesië, een Kopi Luwak is ook bekend als kattenkoffie. Het schijnt er bij te horen als je op vakantie bent en is onder toeristen zeer geliefd. Best raar want een kopie Kopi Luwak koffie is eigenlijk best een ranzig verhaal. Het komt er namelijk op neer dat je de koffie drinkt van bonen die eerst door een kat zijn opgegeten, en vervolgens zijn uitgescheten. Door het verteringsproces in de maag van de kat ontstaat en soort van veredelingsproces van de koffieboon waardoor het een eigen unieke smaak krijgt.

Nadat de koffieboon is uitgescheten door de kat wordt deze natuurlijk grondig gewassen. Omdat een kat natuurlijk geen kilo’s koffiebonen in een dag kan verteren en uitpoepen is een kilo Kopi Luwak bonen op de markt meer dan 100 euro waard. Voor een kopje van deze koffie betaal je in Indonesie dan ook al snel 6 a 8 euro. (dat is heel veel geld)

Dierenkwellerij

Het zal je niet verbazen maar geld stinkt in dit geval dus letterlijk naar kattenpoep.  De katten – in dit geval de veel voorkomende Civet kat – worden voor de productie van de koffiebonen niet netjes behandeld. De kat komt veel voor in de Aziatische landen en leeft op kleine dieren zoals muizen maar eet ook noten en vuchten zoals de rode koffiebes.  De dierenwelzijnsorganisatie PETA bezocht in 2013 verschillende producenten van de Loewak koffie en contateerde ernstige dierenkwellerij. De beestjes zijn opgesloten in kleine hokjes en krijgen niks anders dan de koffiebesjes te eten. Een dieet wat niet goed is voor de katten. De dieren worden onder embarmelijke omstandigheden gefokt waardoor er gedragsproblemen optreden onder de dieren.  De dierenorganisatie waarschuwd de toeristen dan de producenten niet te ondersteunen en het koffie schijtkoffie over te slaan.