tips voor milieuvriendelijk reizen

Het klimaat is momenteel een hot item, iedere dag hoor je er wel iets over in het nieuws en zelf merk je het natuurlijk ook de temperaturen waren de afgelopen buitensporig hoog en alles is weer gortdroog.

Hoe kun je nu klimaatvriendelijk op vakantie? Cruises en vliegen blijven razend populair en volgens de wetenschappers zijn dit de meest vervuilende vormen van reizen. Om nu maar te zeggen dat je nooit meer gaat vliegen naar een vakantiebestemming gaat natuurlijk niet op. Dus hier wat tips om je slechte geweten een beetje te zuiveren.

 Vliegen

Een vliegtuig is een vervuiler tijden een vlucht van nog geen half uur stoot je per persoon ongeveer 170 kilo CO2 uit. Dus probeer de korte afstanden als het kan te vermijden en neem in plaats van het vliegtuig de trein, de bus of probeer mee te rijden met iemand. Zodra iets binnen 4 uur met een trein bereikbaar is, ben je in principe net zo snel als het vliegtuig als je het inchecken en de reis naar de luchthaven meetelt. Vooral bij stedenreizen naar Duitsland is de trein zeer interessant.

Verder kun je overwegen om de CO2 die je tijdens het vliegen uitstoot te compenseren door bijvoorbeeld te investeren in bomen.  De prijs voor een korte vlucht ligt vaak nog onder een tientje.

Cruise

Een Cruise is tegenwoordig razend populair op dit moment varen er meer dan 300 cruiseschepen met ongeveer een half miljoen bedden kriskras over de wereld. Dat gaat helaas samen met de nodige milieuvervuiling want zo’n megaschip vaart natuurlijk niet op stroom maar op stookolie. Verder wordt afvalwater vaak overboord gepompt. per persoon stoot een passagier van een cruiseschip ongeveer 300 gram CO2 uit per gevaren kilometer. Dat is net zoveel als met vliegen.

Ook dit kun je compenseren door te investeren in bomen, bomen nemen namelijk CO2 op en zetten het weer om in zuurstof.  Verder kies je natuurlijk voor een milieuvriendelijk cruiseschip. De AidaNOVA vaart bijvoorbeeld op LNG (en is daarmee het meest milieuvriendelijke cruiseschip ter wereld.)

Meer tips

Probeer tijdens je vakantie zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer of de fiets. In steeds meer steden kun je fietsen huren of een fietstour maken.

Een reisbrochure op papier?  Nog steeds zijn deze gratis verkrijgbaar bij de reisbureaus maar dat is echt niet meer van deze tijd. Bekijk gewoon online je reis en lees je goed in. Desnoods maak je van de informatiepagina’s een pdf-je en zet je deze op je iPad of tablet.

Afbeelding van wasi1370

Plaats een reactie