Zwarte zaterdag 2018

Soms snap ik het niet meer. Ieder jaar weer staan de kranten, het nieuws en de social media kanalen er weer vol mee. Foto’s van lange files, huilende mensen die al meer dan 5 uur vast staan op een snelweg in Duitsland, Frankrijk of Spanje in de brandende zon. De alarmcentrales van de automobiel clubs hebben het er maar druk mee. Zij zetten op deze beruchte zwarte zaterdagen extra man/vrouw kracht in om alle ellende op te kunnen lossen.

Waarom rijden op zwarte zaterdag?

In principe weten we al wanneer er over 10 jaar een zwarte zaterdag is. Sterker nog we weten nu al wanneer het in 2075 een zwarte zaterdag dag is. Ik snap dus echt niet waarom iedereen dan toch kiest om op zo’n zaterdag te gaan rijden. Wat is de lol van de uren files onderweg, huilende kinderen op de achterbank, vermoeid aankomen op je camping aan het Gardameer of in je hotel aan de Spaanse Costa.

Ik kan mij goed verplaatsen aan iedereen die alleen met vakantie kan tijdens de schoolvakanties. Een echte bouwvak is er niet meer en bedrijven die tijdens de zomermaanden de tent sluiten zijn eigenlijk ook op één hand te tellen. Mocht het nu echt niet ander kunnen dat je alleen in de drukste drie weken van augustus op vakantie moet van je baas waarom vertrek je dan niet op een zondag? Er rijdt op een zondag namelijk al beduidend minder vrachtverkeer op de wegen. Sterker nog, in Duitsland is vrachtverkeer verboden. De enige trucks die je tegenkomt op de autobahn naar het zuiden zijn zij die bederfelijke goederen zoals zuivel en vlees vervoeren. Bekijk het overzicht met  zwarte zaterdagen in Duitsland.

Tips om een zwarte zaterdag te voorkomen

  • Inkopertje: rijdt niet op een zwarte zaterdag.
  • Kies een accommodatie waar je ook zondag of maandag mag in- en uitchecken.
  • Vertrek niet te vroeg, je sluit dan aan achterin de file want in Duitsland en Frankrijk hebben ze ook vakantie. Vertrek juist later en plan een overnachting in. Boek deze wel op tijd en niet onderweg.
  • Probeer de grote steden op je route te vermijden, 50 km omrijden bespaard je misschien wel een een paar uur file
  • Zorg dat je een alternatieve route hebt, staar je dus niet blind op je TomTom of ander navigatie apparaat.
  • Volg de file informatie op je autoradio of via de websites van de ANWB of ADAC
  • Neem voorzorgsmaatregelen: Neem genoeg water en te eten mee.
  • Tank onderweg op tijd, een auto met airco gebruikt namelijk in de file beduidend meer brandstof.

Plaats een reactie