Het Barcelona van Gaudi

Deze maanden bezoeken duizenden Nederlanders Barcelona tijdens hun zomervakantie aan de Costa Brava. Wie deze prachtige stad bezoekt die kan niet om Gaudi heen.

Antoni Gaudi (1852-1926) was architect en heeft Barcelona zijn huidige gezicht gegeven. Er is geen andere stad ter wereld waar één architect zo zijn stempel op heeft weten te drukken. In 1899 voltooide Gaudi één van zijn eerste huizen in Barcelona: Casa Calvet. Zijn belangrijkste en bekendste werk is toch wel de Sagrada Familia. De bouw van deze basiliek is nog altijd niet voltooid. Gaudi had een goed oog voor detail en maakte gebruik van veel ornamenten. Mede hierdoor is de bouw erg kostbaar en tijdrovend. Tijdens zijn leven ging Gaudi regelmatig zelf langs de deuren om geld in te zamelen. In 1914 besloot Gaudi alleen nog maar aan de bouw van de Sagrada Familia te werken. Tijdens de laatste jaren van zijn leven woonde hij zelfs op het bouwterrein. Na zijn dood werd Gaudi begraven in de crypte onder de kerk.

Imposante werken

De naam Gaudi is een verbastering van het Catalaanse woord Gaudit, dat zoveel betekent als ‘genieten’. Deze toepasselijke naam vinden we terug in veel van zijn werken. Zo is het werkelijk genieten in het Park Güell. Omdat Gaudi vond dat een architect ook de schilders- en beeldhouwkunst moest beheersen. Vanaf de mozaïeken bankjes in het park heb je een schitterend uitzicht over het lager gelegen Barcelona.

Ook Casa Milà is een wonderlijk gebouw. Dit huis staat ook wel bekend als ‘De Steengroeve’ en heeft een sprookjesachtige verschijning. De mozaïeken zitten vol verwijzingen naar de natuur, het heeft zeer opvallend gevormde schoorstenen en een golvende vloer. Een eindje verderop vind je aan dezelfde straat Casa Batlló. Dit huis heeft een modernistisch uiterlijk en verbaasde de bevolking van Barcelona. Casa Batlló staat ook wel bekend als ‘Het huis der botten’ en ‘het huis der geeuwen’.
Het maakt niet uit of je wel of niet geïnteresseerd bent in architectuur. Het Barcelona van Gaudi zal iedereen versteld doen staan. Wanneer je Barcelona eenmaal bezocht hebt is de kans groot dat je direct verliefd wordt op deze stad.

Plaats een reactie