De ‘National Galleries’ in Edinburgh

Edinburgh is misschien niet voor iedereen de eerste plaats die men opnoemt wanneer er wordt gevraagd naar een stad in Schotland. Toch is Edinburgh de hoofdstad van Schotland en met zijn vele bezienswaardigheden zeker de moeite van het een stedentrip of een bezoekje waard. Zeker kunstliefhebbers moeten eens een bezoek gebracht hebben aan de Schotse hoofdstad. Of het nu, klassieke kunst is, fotografie, hedendaagse kunst of een andere stroming; in Edinburgh vind je de ‘National galleries’. Dit is een verzameling van vijf musea die samen genoeg te bieden hebben voor meerdere dagen kunstgenot.

National Gallery of Scotland
Dit museum is gevestigd op ‘The mound’, een kunstmatige berg die het oude en het nieuwe gedeelte van de Schotse hoofdstad met elkaar verbindt. Het museum staat vooral bekend om zijn neoklassieke werken. Het gebouw waarin het ,museum is gevestigd is ontworpen door William Henry Playfair en dateert uit 1859.
Naast dit museum bevindt zich ook het ‘Royal Scottish Academy’ in dit prachtige gebouw.

Royal Scottish Academy
Dit museum is dus gevestigd in hetzelfde gebouw als de ‘National Gallery of Scotland’. De ‘Royal Scottish Academy’ richt zich vooral op hedendaagse kunst. Iets dat ze al sinds 1826 doen. Het is onafhankelijk gefinancierd en het neemt een speciale positie in in de Schotse kunstwereld. Naast het tonen van hedendaagse Schotse kunst organiseert het museum ook regelmatig speciale exposities, en studie-evenementen. Ook steunt het jonge kunstenaars met onderkomens, studiebeurzen en kunstprijzen.

Scottish National Portrait Gallery
In Queen Street vinden we het ‘Scottish National Portrait Gallery’. Dit museum herbergt de nationale collectie portretten. Naast deze collectie is hier ook een grote verzameling van foto’s, de ‘Scottish National Photography Collection’. Ook dit museum heeft onderdak gevonden in een buitengewoon gebouw. Het gaat om een neogotische stijl ontworpen gebouw dat is geïnspireerd op het Dogepaleis is Venetië. Het gebouw is ontworpen door Robert Rowand Andersen en geopend in 1890.
Scottish National Gallery of Modern Art
Ook de liefhebbers van moderne kunst komen zeker niet thuis van een koude kermis wanneer zij Edinburgh bezoeken. Ook dit museum is weer gevestigd in een prachtig onderkomen. Het gebouw dateert uit 1828 en is ontworpen in door William Burn en ligt aan belfoard road.
Sinds 1980 mag het museum dit zijn onderkomen noemen.
Vrijwel alle grote namen uit de moderne kunst worden hier vertegenwoordigd. Bijvoorbeeld Matisse, Picasso, Mondriaan en Warhol. De rij is nog veel langer. Een museum met moderne kunst prikkelt de fantasie, zeker op het niveau wat hier te vinden is. Het is dan ook een leuke manier om kinderen kennis te laten maken met Kunst. Naast de vele schilderijen en andere 2 dimensionale kunst is er in de tuinen van het museum ook een mooie verzameling beelden ondergebracht.

Dean Gallery
Dit is het meest recente museum dat deel uitmaakt van de ‘National galleries’. Het dateert uit 1999 en is gevestigd tegenover het ‘National Gallery of Modern Art’ het gebouw heeft dat ook dezelfde stijl als die van zijn overburen. Ooit was het gebouw een weeshuis dat in 1830 is gebouwd en ontworpen door Thomas Hamilton. Het museum herbergt een grote collectie van surrealistische en Dada kunstwerken. Niet alleen beeldende kunst, maar ook literatuur is hier ondergebracht. Ook hier vind je werken van de grote kunstenaars, zoals Dali en Picasso en nog veel meer. Ook vind je hier een mooie beeldentuin die zeker de moeite waard is om te bewonderen.

Een bezoek aan Edinburgh is zeker niet compleet zonder de ´National Galleries´ te hebben bezocht.

Plaats een reactie