Vakantie als relatietherapie

Werk, kinderen, hypotheek en nog talloze andere verplichtingen. We moeten van onszelf erg veel tegenwoordig en dat levert stress op. Het is algemeen bekend dat diegene die het dichtst bij ons staat de figuurlijke klappen vaak mag opvangen. Even stoom afblazen; waar je er normaal gesproken niet zo’n probleem van maakt dat je partner zijn vuile was laat slingeren of de vaatwasser vergeet uit te ruimen kan het opeens genoeg zijn en krijgt je partner de volle lading. Wanneer hij tegensputtert kan hij ook nog een terechtwijzing verwachten van een klein voorval van ruim een maand geleden. Allemaal vreselijk onterecht natuurlijk, maar je zit vol en hebt het idee op je tandvlees rond te lopen. In plaats van het jezelf, je partner en de rest van je omgeving nogal moeilijk te maken kun je er ook voor kiezen even pas op de plaats te maken en eens te kijken wat er nou echt aan de hand is. Dit kun je natuurlijk thuis doen, maar waarom niet een weekje op vakantie? Op deze manier kun je even helemaal uit de situatie stappen en kijken wat je nodig hebt, echt nodig hebt. We zijn zo gewend geraakt om het in het materialistische te zoeken. Een duurdere auto, een groter huis, meer merkkleding. Maar vraag jezelf eens af, ga jij je door die dingen geliefder voelen? Misschien tijdelijk, maar spullen kunnen nooit vervangen wat je partner je gratis kan geven.

Gebruik je vakantie dus om gezamenlijk in relatietherapie te gaan. Kijk eerlijk en zonder oordeel naar de situatie en naar elkaar en probeer vast te stellen welke patronen er in zijn geslopen die jullie relatie nu op lijken te breken.

Vergeet niet tijdens je vakantie te genieten van het land dat jullie hebben uitgekozen. Kijk wat je van de lokale cultuur kunt leren en neem dit mee naar huis. Probeer op jullie vakantie ook van elkaar te leren en maak elkaar ‘wakker’. De zaken die zo belangrijk lijken zijn het vaak niet. Neem jezelf mee terug naar de basis en leer elkaar opnieuw kennen.

Plaats een reactie