Een dagje historisch besef in Normandië

Contrasten kunnen bijna niet groter zijn dan tijdens je bezoek aan Normandië. De Normandische kust is prachtig, maar ineens komt daar het besef dat je met je voeten in de oceaan staat op een plek waar het water zo’n 70 jaar geleden nog rood zag van het bloed. Normandië is namelijk ook de plaats waar de geallieerden tijdens wereldoorlog 2 voet aan wel zetten om de Duitse bezetter te verdrijven. D Day spreekt ook erg tot de verbeelding omdat er best wel veel beeldmateriaal is van deze invasie, dat maakt het besef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is alleen maar groter.
Als je een beetje van tevoren plant kun je een interessante dag beleven langs de verschillende plaatsen aan de Normandische kust die onlosmakelijk verbonden zijn met D Day.

Sainte-Mère-Église
Een groot deel van de invasie in Normandië kwam met landingsvoertuigen uit de zee. Er was echter ook een groep parachutisten waarvan het de bedoeling was dat zij achter de linie zouden landen en vanuit hun positie de Duitse bezetter onder druk zouden zetten. Enkele van deze parachutisten kwamen ongelukkig terecht. Vanzelfsprekend waren er veel parachutisten al dood voor ze de grond bereikten, maar waarschijnlijk is de parachutist in Sainte-Mère-Église wel de bekendste. Parachutist John Steele kwam op een verkeerde plek terecht achter de linies. Niet zomaar een verkeerde plek, maar zijn parachute bleef hangen aan de kerk van Sainte-Mère-Église. In tegenstelling tot het lot van vele parachutisten van zijn divisie heeft John het overleefd. Hij heeft daar uren gehangen aan de kerk door zich dood te houden. Tegenwoordig hangt er nog altijd een parachutist (wel een pop natuurlijk) in de kerk en vind je hier ook het Airborne Museum.

De stranden
Het gebied van de invasie is best wel een lange kuststrook. Het is mogelijk om alle plaatsen in één dag te bezoeken, maar houd er rekening mee dat je wel zult moeten kiezen welk museum, of welk herdenkingscentrum je gaat bezoeken. Bijna bij alle stranden zijn wel centra en monumenten te vinden. Wil je alles hebben bezocht, dan zul je een trip moeten maken langs Ouistreham, Sword Beach, Juno Beach, Gold Beach, Omaha Beach, Utah Beach en Pointe du Hoc. Langs deze stranden zijn verschillende divisies Normandië binnen gevallen. Op het ene strand met meer succes dan het andere. Het mag een wonder heten dat men ondanks de grote verliezen aan manschappen een gat in de ‘Atlantic Wall’ heeft weten te slaan. Met dit verhaal in je achterhoofd en de vele sporen die nog terug te vinden zijn maakt een bezoek langs de invasiestranden veel indruk.
Ondanks het trieste feit dat vele soldaten hier hun leven hebben gelaten wordt je een bewuster mens en waardeer je vrijheid waarin wij al 70 jaar leven des te meer.

Een bezoek aan Normandië is niet compleet zonder de invasiestranden te hebben bezocht. Dit kan in een dag, maar wil je je wat meer verdiepen, dan is het beter om de locaties over meerdere dagen te verspreiden tijdens je verblijf in Normandië.

 

Plaats een reactie