Stopover in de Lorraine

Voor een deel van Nederland is de vakantie al begonnen terwijl anderen nog een paar dagen of langer moeten wachten. Zo gauw we weg kunnen is het de auto volladen en met piepende banden richting Zuid-Frankrijk of naar Spanje. Waar veel mensen niet bij stilstaan is dat ze daarbij dwars door één van de mooiste Franse streken rijden. Misschien is hier de eerste stop gepland maar in de meeste gevallen wordt er hard doorgereden naar het zuiden. Dit is zonde want zonder het te weten rijd je niet alleen voorbij de steden Metz en Nancy maar ook plaatsen als Toul, Epinal en Luneville liggen op een steenworp afstand van de snelweg.

 

Het bijzondere van Metz en Nancy is dat, ondanks ze heel dicht bij elkaar liggen het twee totaal verschillende steden zijn. Dit komt door de Duitse annexatie van Metz. Door deze annexatie heeft de stad tijdens één van zijn belangrijkste periodes van groei een Duits karakter gekregen. Anders is dat in Nancy dat altijd in Franse handen is geweest. In Nancy chloreerde de Art Nouveau, kunstenaars zoals Emile Gallé, Louis Majorelle en Antonin Daum zorgden ervoor dat Nancy één van de belangrijkste steden van de Art Nouveau werd. Nog steeds zijn er in Nancy behoorlijk wat huizen in deze stijl te vinden. In het Musée lecole de Nancy kom je alles te weten over deze bijzondere kunststroming. Een ander hoogtepunt van Nancy is het Place Stanislas. Dit schitterende plein is aangelegd in opdracht van Stanislas Leszczynski en staat tegenwoordig op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

lorraine

Ook in de stad Metz zijn er behoorlijk wat bezienswaardigheden te vinden. De grootste en meest bekende is misschien wel de Kathedraal van Metz. Deze kathedraal is één van de grootste in Frankrijk en staat bekend om zijn enorme glas-in-loodpartijen. In de kathedraal zijn zelfs enkele ramen van Marc Chagall te vinden. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Centre Pompidou Metz. Dit museum is een satellietmuseum van het Centre Georges Pompidou in Parijs. Het museum beschikt niet over een eigen collectie maar er worden jaarlijks meerdere grote tentoonstellingen gehouden. De architectuur van het museum is op zich al een bezoekje waard.

lorraine-3

Naast de verschillende grote steden zijn er ook een aantal prachtige dorpjes in de Lorraine te vinden. Zo ligt Domremy het geboortedorp van Jeanne d’Arc in deze regio. In het dorp is een museum te vinden waar je alles te weten komt over het leven en de tragische dood van deze bijzondere vrouw. Net buiten het dorp ligt de basiliek Sainte-Jeanne d’arc. Op de plek waar deze basiliek is gebouwd zou Jeanne voor het eerst de stemmen hebben gehoord die haar de opdracht gaven om Frankrijk te bevrijden van de Engelse onderdrukkers.

lorraine-5

Een ander stadje dat zeker de moeite waard is om even om te rijden is Toul. Het leuke van Toul is dat het een klein stadje is maar dat het volstaat met bezienswaardigheden. Zo staan er twee prachtige kerken in de stad de Saint-Étienne-kathedraal en de Collégiale Saint-Gengoult de Toul. Met name de Saint-Étienne-kathedraal uit de dertiende eeuw is zeker een bezoekje waard. Verder beschikt het stadje nog steeds over groot deel van zijn oude stadsomwalling met stadspoorten en heeft het een prachtige haven. Deze haven is zo ongeveer het verste punt waar je met de boot kunt komen vanuit Nederland. In Toul is ook de winkel te vinden van het Domaine de l’Ambroisie. Dit is voor wijnliefhebbers een echte aanrader. Ze maken er veel verschillende wijnen. Persoonlijke favoriet was de gerijpte mousserende wijn maar ook de Vin Gris een typisch wijn voor deze regio is een aanrader.

lorraine-4

Als dit nog niet genoeg redenen zijn om op de rem te trappen. Ik daag je uit om dit jaar tijdens je rit naar het zuiden van Frankrijk of Spanje in de Lorraine op de rem te trappen en één dag door te brengen in deze regio. Je zal zien dat je volgend jaar meer tijd inruimt in je schema om er een langere stop te maken. Want het namelijk veel leuker om deze regio echt te leren kennen dan ze alleen maar te herkennen van de borden langs de snelweg.

 

Plaats een reactie