Uffizi

Dat Florence een zeer interessante stad is om eens een stedentrip naartoe te wagen was waarschijnlijk al wel bekend. Neem de ligging in Toscane en naast de mooie omgeving de vele prachtige bezienswaardigheden die deze oude stad herbergt. Eén van die bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen is “Het Palazzo degli Uffizi”. Naast dat hier een prachtig gebouw betreft met zowel een adembenemende architectuur wat betreft interieur en exterieur, herbergt het gebouw ook één van de meest belangrijke kunstmusea van de wereld.

Geschiedenis
De Uffizi dateert uit 1581. Hij werd in een relatief korte periode gebouwd. De aanvang van de bouw was in 1560. In deze tijd was het voltooien van een dergelijk gebouw in slechts een periode van 20 jaar een enorme prestatie. Is het ontwerp is van de architect Giorgio Vasari en in opdracht van de beroemde familie de’Medici, die het lange tijd te zeggen hadden in Florence.
Ook de recente geschiedenis heeft haar sporen nagelaten op het bouwwerk. Nog maar in 1993 was het gebouw doelwit bij een aanslag met een autobom. Naast dat een aantal kunstwerken verloren zijn gegaan bij deze aanslag waren er ook 5 doden te betreuren. De daders van de aanslag zijn nooit gepakt, maar er wordt vermoed dat de maffia hier wel eens mee te maken zou kunnen hebben. Ook in en rond Florence is de maffia al sinds jaar en dag actief; net als vele andere regio’s in Italië.

Het museum
Het belangrijkste museum van Florence behoort ook , zoals eerder al vermeld, tot de indrukwekkendste musea van de wereld. Het Paleis met haar prachtige lange corridors biedt een uitstekende omgeving voor het presenteren van beeldende kunst. In de centrale gang vind je veelal Griekse en Romeinse beeldhouwwerken. In de overige gangen van het museum zijn tal van schilderijen te vinden. En niet zo maar de minsten. Raphael, Michelangelo ,Da Vinci, Giotto en veel meer indrukwekkende namen met al even fraaie schilderijen sieren de muren van de corridors. Het zou echt vreemd zijn de mogelijkheid om dit prachtige museum te bezoeken aan je voorbij te laten gaan wanneer je in Florence bent.

Wees verstandig
Zoals wel vaker bij plaatsen die er echt toe doen kan het ook bij de Uffuzi in Florence behoorlijk druk zijn. Tijdens de toeristische hoogtijdagen kan het hier makkelijk 5 uur aanschuiven zijn alvorens je het gebouw kunt betreden. Gelukkig is er een mogelijkheid om van tevoren te reserveren en op deze manier van lange wachttijden bespaard te blijven.
Wij raden dit dus ook ten zeerste aan. Uiteindelijk is een bezoek aan Florence niet compleet zonder de Uffizi te hebben bezocht.

Plaats een reactie