Spa rood of blauw

Voor de meeste Nederlanders geldt dat een glas water dat bijvoorbeeld op een terras wordt besteld niet onder naam water wordt gevraagd. In al onze omringende landen wordt drinkwater water genoemd. Water met gas of water zonder gas. In Nederland zeggen we bijna altijd Spa Blauw of Spa Rood. De naam spa is een synoniem geworden voor mineraalwater, net zo als een Bako de naamgever is voor een moersleutel. Die merknaam Spa is echter ook de naam van een plaats in de Ardennen. Spa is een naam dat wereldwijd niet losgekoppeld kan worden van water. Naast dat het de naamgever is van het mineraalwaterdrankje, is het plaatsje ook de naamgever aan de zogeheten ‘Spa resorts’. Deze welness resorts zijn over de hele wereld terug te vinden en hebben één gemeenschappelijk noemer, namelijk water. Water met vaak helende krachten en waterbehandelingen waardoor je weer helemaal tot rust kunt komen.

De eerste
Dat naam Spa wordt gekoppeld aan welnessresorts over de hele wereld komt omdat de bronnen in en rond Spa tot te eersten behoorden waar de nog vaak vooral welgestelden konden genieten van het bronwater. Al in de 16e eeuw waren er kuuroorden te vinden in deze regio.
Het is dan ook begrijpelijk dat Spa een synoniem is geworden voor de vele kuuroorden die daarna hun deuren openden.

Meer dan water
Het is haast niet voor te stellen, maar Spa is veel meer dan water. Spa ligt per slot van rekening in de Ardennen en de Ardennen vormen gewoon een heel mooi glooiend gebied, waar je prima kunt wandelen, fietsen, kajakken en nog veel meer. Ook is al gebleken dat Spa een lange geschiedenis heeft wat betreft kuuroorden. Dit levert natuurlijk ook prachtige oude gebouwen op die vaak onderdak boden aan de welgestelden. Deze sporen van oude rijkdom kom je dan ook tegen in de straten van Spa.

Formule 1
Voor het eerst sinds jaren is er weer een Nederlander die echt wat heeft te zoeken in de snelle wereld van de Formule 1. Het circuit van Spa-Francorchamps is de meest voor de hand liggende plaats om Max Verstappen in het echt te zien racen. Bovendien is het ook één van de snelste circuits en ligt het ook midden in het prachtige landschap van de Ardennen. Ook de datum van dit evenement ligt vaak middenin het hoogseizoen, waardoor het goed te combineren is met je vakantie in de Ardennen.

Het mag wel duidelijk zijn dat Spa gewoon één van de leukste plaatsen is om eens naartoe te gaan. Natuurlijk kun je er genieten van één van de kuuroorden, de prachtige oude gebouwen, musea en het natuurschoon en de daarbij mogelijke activiteiten van de Ardennen. Als je in de buurt bent moet je Spa zeker niet overslaan.

Plaats een reactie