Toosten bij kunst

De Champagne-Ardenne zijn een steeds populairder wordende vakantiebestemming in het noorden van Frankrijk. Veel van de toeristen die naar dit deel van Frankrijk op vakantie gaan komen naar dit gebied toe om te genieten van de prachtige natuur en natuurlijk van de champagne. De Champagne is het belangrijkste exportproduct van deze regio. Tijdens één van de vele champagneproeverijen die je kunt doen in deze regio kom je alles te weten over de verschillende smaken en karakters van de champagne.

Je staat er niet altijd bij stil maar het palet aan woorden dat gebruikt wordt om champagnes en wijnen te omschrijven, is vaak ook van toepassing op schilderijen. Dit wordt komende zomer op ludieke wijze toegepast in het Renoir dorp Essoyes – tien van zijn schilderijen zijn door wijnexperts gekoppeld aan tien champagnemerken. Andere champagne-gerelateerde uitstapjes in de Champagne-Ardenne zijn onder meer toeren met een elektrische auto door de wijngaarden en stoppen voor een lunch te midden van de wijnranken, of twee dagen champagne proeven bij 24 champagnehuizen in het dorp Les Riceys begin augustus. Voor kinderen is een tocht in een treintje door wijngaarden een leuk tijdverdrijf of krijg in de koude wintermaand december een warme blos van de champagnebubbels in Epernay. Nadere info op www.tourisme-champagne-ardenne.com

Wijnpairing met schilderijen van Renoir

De Franse impressionistische kunstschilder Renoir werd geboren in Limoges, maar bracht een groot deel van zijn leven door in het dorp Essoyes. Dit in de Côte des Bar gelegen dorp in de Champagne-Ardenne, is een belangrijke regio voor de productie van champagne. Hier staat dan ook het leven van de schilder centraal zoals in het museum Espace Renoir, zijn woonhuis en atelier en zijn begraafplaats. Van juni tot en met augustus organiseert het Renoir Cultureel Centrum een bijzonder evenement. Samen met elf sommeliers, vinologen en wijnkenners – waaronder Yves Chappier, President van de Vereniging van champagne sommeliers – zijn tien champagnes gekoppeld aan tien werken van de schilder. Zo wordt het schilderij ‘Fille aux pâquerettes’ gekoppeld aan Cuvée R Brut Rosé van het huis Chassenay D’Arce, ‘Danse à la Campagne’ paart goed met Cuvée La Grande Sendrée van het champagnehuis Drappier en het smaakprofiel van Cuvée Louis-Aristide gaat perfect samen met Renoirs werk ‘Le déjeuner des canotiers’.

Een speciale Engels- en Franstalige folder met de tien Renoir werken en de daaraan gekoppelde champagnes is verkrijgbaar – voor een exemplaar, stuur een e-mail naar du*************@or****.fr. Tevens is er een ‘La Route des Champagnes de Renoir’ kaart beschikbaar met een autoroute langs de tien betreffende champagnehuizen. Zie ook www.renoir-essoyes.com.

 

Picknicklunch in de wijngaarden

De wijngaarden verkennen in een elektrische auto met gids: dat kan in de buurt van de plaats Aÿ in het departement Marne. Aÿ Eco Visite organiseert tochten voor maximaal 3 personen per auto, waaronder een picknicktour om 12.00 uur, een 2 uur durende rondrit door de wijngaarden met drie glazen champagne of een aperitiefrit om 17.00 uur. De excursies worden aangeboden tussen april en oktober. Met een Engelstalige audioguide hoor je alle ins en outs over de wijngaarden, wijnproductie en de omgeving. Nadere info via www.ay-eco-visite.com.

 

Proeverij van 24 champagnehuizen

Les Riceys is het enige dorp in Champagne-Ardenne – en heel Frankrijk – dat zich mag beroepen op 3 Appellation d’Origine Controlee keurmerken, te weten: champagne, de Coteaux Champenois en de rosé wijn Rose des Riceys. Het dorp – zo’n 30 km ten zuiden van Troyes – is met zo’n 750 hectare het grootste champagnegebied in de regio. Ben je een liefhebber van champagne, dan wil je het weekend van 1 en 2 augustus in je agenda noteren. Onder de naam ‘La route du champagne en Fête’ wordt dit weekend het dorp omgetoverd tot een groot champagneproeverijfeest. Ruim 24 champagneproducenten openen hun deuren. Bezoekers krijgen voor € 20,- een champagneflute en een knipkaart voor gratis proeven, een flesje water en een blaastestje. Voor wie niet wil lopen, kan men zich met drie shuttletreintjes van champagnehuis naar champagnehuis laten rijden. Tevens zijn er informatiestands, kraampjes met producten, eetstalletjes en meer. Nadere info via www.vignerons-les-riceys.com.

 

Treinrit voor kinderen

Op een speelse manier de wijngaarden verkennen kan in de maanden juli en augustus in Chamery. Daar vertrekt een toeristische trein voor een rit door de wijngaarden en het bloemendorp Chamery. Het uitzicht op de wijngaarden langs de hellingen van Reims is weergaloos. Nadere info via www.caveauchampagnelallement.com.

 

Heropening champagnekelders Moët & Chandon

In oktober gaan de champagnekelders van Moët & Chandon in Epernay – na een jaar gesloten te zijn – weer open voor het publiek. Het bezoekerscentrum is vernieuwd en er is een nieuwe lift geïnstalleerd zodat de kelders nu ook toegankelijk zijn voor mindervaliden. In de kalk- en krijtbodem is een indrukwekkend kelderstelsel gehakt van maar liefst 28 km lengte. Meer info op www.moet.com.

 

Knallend champagnefeest in Epernay

Ook een datum om te noteren is 12 – 14 december: dan vindt in de champagne hoofdstad Epernay het jaarlijkse “Habits de Lumières” (Lichtfestival) feest plaats. De meest prestigieuze champagnehuizen waaronder Moët & Chandon, Perrier-Jouet, Mercier en De Castellane zijn daar gevestigd in herenhuizen aan de Avenue de Champagne. Het hele weekend zijn er proeverijen, feesten, optredens, vuurwerk, gastronomische specialiteiten. Meer informatie op www.epernay.fr en http://habitsdelumiere.epernay.fr/en.

Plaats een reactie