Ravelpaden

Voor de lezers die geen flauwe notie hebben van wat er wordt bedoeld met ‘Ravelpaden’; het zijn geen paden waarbij je allerlei leuke informatie tegenkomt over de Franse componist Maurice Ravel. Het had natuurlijk gekund, maar in dit geval hebben we het over een netwerk van wandel- en fietsroutes in de Ardennen en andere plaatsen in Wallonië. RAVel staat voor Réseau Autonome des Voies Lentes. Het mooie van de Ravelpaden is dat ze ondanks het heuvelachtige karakter van de omgeving zeer goed begaanbaar zijn en relatief vlak zijn. Dit komt omdat veel ravelpaden oude spoorwegtrajecten zijn.

Waar

Door de hele Ardennen zijn er Ravelpaden te vinden. Vaak zijn ze ook met elkaar verbonden, wat het leuk maakt om een langere trektocht of fietstocht te maken door het immer mooie landschap dat de Ardennen te bieden heeft. Het is natuurlijk ook mogelijk om kortere routes te wandelen of te fietsen. Je zou bijvoorbeeld ook een sectie kunnen doen, deze zijn vaak slechts enkele kilometers lang. In totaal zijn er 5 routes waarvan de langste 330 kilometer is en de kortste 45 kilometer.
Je komt langs allerlei plaatsen. De ravelpaden lopen door heel Wallonië en bijna alle grotere plaatsen in Ardennen zijn wel aangesloten op een ravelpad of liggen in de nabijheid.

Waarom

Zoals eerder al vermeld zijn de ravelpaden goed begaanbaar. Ook in de Ardennen heb je weinig last van de heuvelachtige omgeving. De oude spoorwegnetten lopen redelijk vlak. Hiermee is een ravelpad voor bijna alle wandelaars en fietsers goed begaanbaar. Bovendien zijn er alleen wandelaars en fietsers toegestaan op het ravelnetwerk. Bovenal brengen de ravelpaden je langs de mooiste locaties in de Ardennen. En mocht je een locatie verder willen verkennen, dan kun je er altijd voor kiezen om eens het ravelpad te verlaten om toch die ene top te beklimmen voor bijvoorbeeld een spectaculair uitzicht op één van de vele chateaus in het Ardense landschap.

Ravelpaden geven je vrijheid en ze zijn veilig voor de kwetsbare verkeersdeelnemers. Het is een mooie manier om een fiets- of wandelvakantie te ondernemen in de Ardennen en Wallonië.

Plaats een reactie