Het glaswerk van Murano

Murano wordt vaak omschreven als een eiland nabij Venetië. In werkelijkheid is het onderdeel van de gemeente Venetië. Murano is net als Venetië een groep eilanden die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van bruggen. Murano is wereldberoemd om haar gekleurde glaswerk. Op Murano werd onder andere glaswerk uitgevonden dat is vervaardigd van de edelsteen Aventurijn.

Geschiedenis

De kunst van het glasblazen zelf is al millennia oud. Er zijn resten gevonden uit het oude Mesopotamië die stammen uit 3.500 voor Christus. De Romeinen brachten de techniek na veroveringen op het Byzantijnse Rijk mee. De Venetianen namen Syrische glasblazers gevangen en namen hen mee naar Venetië. Op een gegeven moment werd er echter een wet aangenomen die het gebruik van buitenlandse arbeidskrachten verbood. De Venetianen ontwikkelden hierna hun eigen proces. In het jaar 1291 werden alle glasblazers op Venetië in verband met brandgevaar gedwongen om te verhuizen naar Murano. Ook werd het de glasblazers verboden hun kennis te delen met anderen, hier stond zelfs de doodstraf op. De glasblazers leefden op dat moment als gevangen op Murano. Sommige glasblazers wisten Murano echter te ontsnappen; zo gebeurde het dat zij terechtkwamen in bijvoorbeeld Antwerpen. Het bekende Antwerpse glaswerk Façon de Venise is hier het resultaat van.
Behalve glaswerk staat het eiland ook bekend om haar spiegels en kandelaars. In de 18e eeuw nam de glaswerkindustrie hier af, voornamelijk doordat de glaskunst uit de Bohemen sterk op kwam zetten.

Vanuit Venetië kun je met de watertaxi of waterbus (vapareto) op Murano komen. Naast tientallen souvenirwinkeltjes vind je hier ook het Vetario glasmuseum. Dit museum is gevestigd in een schitterend 17e eeuws palazzo. Als je alles wilt leren over de historie van het glaswerk van Murano is dit museum een absolute must.
Naast het toerisme is de glaskunst nog steeds een belangrijke bron van inkomsten voor Murano. Het bedrijf Barovier & Toso is al sinds 1295 gevestigd op het eiland. Dit bedrijf geldt als één van de oudste bedrijven ter wereld.

Plaats een reactie