Nieuwjaarconcert Wenen, hoe kom je aan kaarten?

Laat ik beginnen met de lezers van paginablog een gelukkig nieuwjaar te wensen, zit je momenteel net als mij ook voor de buis weg te dromen bij al die walsen en prachtige klanken van Mozart, Bach en al die andere componisten die voorbijkomen tijdens het nieuwjaarsconcert in Wenen? Ik vind het in ieder geval prachtig om even bij te komen van afgelopen nacht. Of de buren het zo leuk vinden weet ik niet, het volume staat misschien een tikkeltje te hard.

Lees ook:  Ik was bij het nieuwjaarsconcert in Wenen

Hoe kom je aan kaarten voor het nieuwjaarconcert?

Tien jaar geleden zei ik een keer in een gekke bui dat ik er wel eens live bij wilde zijn, het is tenslotte wel iets anders dan een concert van Andre Rieu en het gevoel dat er honderd miljoen mensen naar deze muzikanten kijkt geeft wel iets bijzonders. We schreven ons in via de website van de Wiener Philhamoniker,  waarop je aangeeft wat je budget is en waar je wilt zitten. De kaarten zijn namelijk niet goedkoop, voor de eerste rijen moet je rekenen met duizend Euro per zitplek en voor de achterste staanplaatsen reken je al snel met een paar tientjes. We besloten in te zetten op de derde rang, dat waren kaarten in het midden of achter het podium. Kosten toen ongeveer 135 euro per stuk. Als tweede keuze gaven we de vierde rang op, iets goedkoper maar of je dan nog wat ziet is een tweede. Inschrijven kan trouwens vanaf morgen (2 januari) en de inschrijvingsperiode wordt op 28 februari gesloten.

Aangezien de kaarten via een verloting worden verdeeld weet je dus nog niks, rond de zomervakantie dan het verlossende e-mailtje. We zijn ingeloot en mogen onze kaarten betalen, dat gaat dankzij internet gelukkig erg snel, de kaarten worden niet opgestuurd maar kun je vanaf 29 december ophalen op het kantoor van de Musikverein in Wenen, wel je legitimatie meenemen want anders krijg je de kaarten niet mee.

Er zijn wel wat regels tijdens het concert,

  • kom op tijd, de deuren gaan gewoon op slot en niet meer open voor laatkomers. galakleding is gewenst, met een spijkerbroek en sportschoenen aan wordt je echt raar aangekeken.
  • Zorg dat je stil kunt zitten, praten en tikken of andere vorm van geluid maken wordt niet echt op prijs gesteld. Dus ook je mobieltje op stil, of nog liever uit!
  • Overal hangen moderne camera’s ze vliegen over je heen en zien alles, je bent live op tv, dus in je neus peuteren is een no-go.
  • Tijdens het reclameblok waarbij Oostenrijk weer eventjes gratis reclame kan maken is er pauze, reken op forse bedragen voor een drankje en een klein hapje.
  • Na afloop is het de gewoonte dat je een onderdeel van de bloemen die ter decoratie in het muziekgebouw hangen meeneemt voor thuis, verwacht hier niet te veel van. Het hangt er al een paar dagen en heeft zijn mooiste tijd wel gehad.

Al met al een hele leuke ervaring waar ik nog vaak (in ieder geval elke eerste januari) aan terug denk. Als je de kans krijgt is het zeker een aanrader.

 

1 gedachte over “Nieuwjaarconcert Wenen, hoe kom je aan kaarten?”

Plaats een reactie